ANNONS

Förtydligande angående användarvillkor och maxdoser

Det har blivit mycket uppmärksam­het kring 35 a § i förordning 2014:425 om bekämpnings­medel och ändringen som gjordes 2024. Ändringen innebär att antalet behand­lingar med växtskydds­medel som inne­håller samma verk­samma ämne inte längre finns med som ett kriterium. För att klar­göra vad som gäller följer här några förtyd­liganden från Jordbruksverket.

När det gäller användningen av växtskyddsmedel innehåller förordningen regler som gäller oavsett de villkor Kemikalieinspektionen beslutar för enskilda växtskyddsmedel. Bland flera andra regler finns paragraf 35 a som tar upp risken för överdosering om flera växtskyddsmedel som innehåller samma verksamma ämne används.

35 a § Den som på en och samma yta sprider flera växtskyddsmedel som innehåller ett och samma
verksamma ämne ska, så långt det är möjligt, se till att den sammanlagda spridningen av det verksamma ämnet inte överskrider den maximala mängd som får spridas enligt villkoren för det av medlen som innehåller störst mängd.

Syftet med 35 a § är att undvika att användning av flera växtskyddsmedel som innehåller samma ämne kombineras på samma yta på ett sätt som kan medföra risker för hälsa och miljö. Kemikalieinspektionen riskbedömer och godkänner ett enskilt medel i taget, inte kombinationer av användning av olika medel. Om man kombinerar medel med samma verksamma ämnen kan användningen ge upphov till risker för hälsa och miljö.

Det är ytan som är det viktigaste. Det är den maximala mängden av det enskilda ämnet på ytan under ett kalenderår som styr om det är tillåtet att sprida ett visst preparat. Byte av gröda eller andra åtgärder på samma yta påverkar inte den maximala mängden enskilt ämne som får spridas på ytan.

Man kan använda olika växtskyddsmedel med samma verksamma ämne och göra flera behandlingar, så länge man inte överskrider maxdosen för det preparat som medger högst mängd verksamt ämne.

Följ också övriga villkor för preparatet
Övriga villkor som finns för varje preparat måste också följas. Till exempel kan det finnas villkor om att användning bara får ske vartannat år och det blir flera olika saker att ta hänsyn till.

Tänk också på att den maximala mängden i en gröda har betydelse för om det kan bli resthalter. För höstsådda grödor måste man alltså tänka på vad den grödan har behandlats med på hösten inför behandlingen på våren. Till exempel kan Diflanil som innehåller diflufenikan användas både höst och vår i höstvete. Maxdosen av diflufenikan är 125 g (0,25 L/ha Diflanil). Då får den sammanlagda mängden diflufenikan inte överstiga 125 g i den höstvetegrödan vilket innebär att vårbehandling inte är möjlig om dosen 0,25 L/ha Diflanil använts på hösten.

Kombinera behandlingsstrategier
Om det i villkoren står att: användningen är en behandlingsstrategi. Olika behandlingsstrategier får inte kombineras. Då måste man välja när och var man ska använda det verksamma ämnet. Olika preparat med samma verksamma ämne kan inte användas i olika behandlingsstrategier om detta villkor finns för de preparaten. Det vill säga om man till exempel vill använda ett glyfosatpreparat med detta villkor innan uppkomst kan man inte använda ett annat glyfosatpreparat efter skörd i stubben.

 

Relaterade artiklar