Gård & Djurhälsan lyfter ekologisk grisproduktion i ny podd
Många vill veta mer om ekologisk grisproduktion och vad detta egentligen är. För att ge mer kunskap både till de som är allmän intresserade och till de grisproducenter som funderar på att ändra produktionsinriktning har rådgivningsbolaget Gård & Djurhälsan nu lanserat en helt ny podd, med namnet Grispodden. Under sommaren och hösten kommer rådgivningsföretaget lansera en serie avsnitt kopplat till ekologisk grisproduktion och redan nu finns fem intressanta avsnitt att lyssna på i sommarvärmen.
Inspelning av Grispodden är gjord av Gård & Djurhälsan och är finansierad av Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling. Lyssna podcast Gård&Djurhälsan i din app eller hitta länkar till alla avsnitt via hemsidan: http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/gris/kunskapsbank/ekologisk-grisproduktion/grispodden/
Summering av första programmet:
– Visste du att ekologisk produktion i Sverige uppstod som en motreaktion på industralismen? Lyssna på docent Anna Wallenbäck som förklarar vad ekologisk produktion egentligen är och hur det uppstod. Du får också mer fakta om hur den svenska produktionen fungerar och vem styr den ekologiska produktionen i Sverige idag. För Anna är medvetenhet när vi handlar av största vikt, Vad vi handlar har betydelse. ”.
I Sverige idag finns det två typer av ekologisk produktion, Krav och Eu-ekologiskt. Vilken produktionsform som passar vilken lantbrukare är individuellt och utifrån gårdens förutsättningar. En kontinuerlig utveckling sker i den ekologiska produktionen med ett levande regelverk för att kunna nå de mål som sattes upp redan på 70-talet.
Anna Wallenbäck tror att ekologiskt är här för att stanna, men att efterfrågan har varit varierande sedan starten. Med ökat klimatfokus, ökar även intresset kring hur maten produceras vilket gynnar den ekologiska produktionen ytterligare på sikt.