Gemensamt förslag för att öka Sveriges matexport och matturism
Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket har tillsammans tagit fram ett förslag om hur Sveriges matexport och matturism kan öka. Vi tror på en ökad export av produkter, kunnande och tjänster kopplat till jordbruks- och livsmedelssektorn och en ökad matturism i Sverige.
Den svenska jordbruks- och livsmedelsexporten samt matturismen har utvecklats positivt sedan EU-medlemskapet 1995. Men andelen exporterande företag inom livsmedelssektorn är ändå betydligt lägre än inom övrig industri.
Förenklingsresa för ökad tillväxt och export
– Eftersom vi ser potential för ökad livsmedelsexport och ökad matturism har vi tagit fram det här gemensamma förslaget till regeringen med åtgärder som vi tror kan stimulera. Vi tre myndigheter vill också bidra till genomförande av förslagen redan nu, bland annat genom en förenklingsresa till företag runt om i landet. Vi kommer sedan ta fram en gemensam handlingsplan med konkreta förenklingsåtgärder för att ytterligare underlätta företagens tillväxt och export, säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg.
Svensk mat har unik kvalité
– Genom vårt gemensamma arbete i hela livsmedelskedjan har vi griskött utan resistenta bakterier, ägg utan salmonella och en livsmedelsbransch vars kännetecken är livsmedelssäkerhet. Svensk mat har unik kvalité och det ska vi utnyttja i satsningen för ökad export och fler arbeten, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.
Internationalisering en viktig konkurrensfördel
– Små och medelstora företag som också är vanliga inom livsmedelssektorn, blir allt mer internationaliserade, men det är fortfarande få som exporterar utanför Europa. Vi tror på internationalisering som en viktig konkurrensfördel för svenska företag och vill stötta företagen i deras arbete med detta, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket.
Förslagen är samlade i en gemensam rapport som ett inspel till regeringens arbete med livsmedelsstrategin i de delar som handlar om export.