ANNONS

Gödselpriset fortsätter ner

Under de senaste veckorna har priset på NS 27-4 fallit i pris med 1:70 till 1:90 kronor per kg i Sverige. Efterfrågan på gödsel i Europa är just nu liten och detta i kombination med betydligt lägre gaspriser än tidigare medför prisfall på gödsel.

Priset på gödsel är dock fortsatt på en historisk hög nivå. I Tyskland finns information om prisnivåer på N27 i nivå ner mot 590 euro per ton.
Med nuvarande gaspris går enligt uppgift Europas ammoniakfabriker för fullt igen sedan några veckor tillbaka.
Priset på gas har varit nere och vänt strax under 100 euro per MWh för några veckor sedan men har därefter stigit igen under två veckor i rad. Nu är priset 124 euro per MWh, att jämföras med 347 euro per MWh i slutet av sommaren i år.
Om gaspriset stiger i vinter kommer gödseln sannolikt att stiga i pris och detta även i kombination av en ökad efterfråga på gödsel senast våren 2023.
Ingen vet vad gödseln kommer att kosta till våren men mycket tyder på att det är läge att köpa gödsel nu. Även om priserna inte stiger nämnvärt fram mot våren kan det även uppstå leveransproblem om många väntar in i det sista med sina inköp.
Yara har tidigare i år berättat att de har kapacitet för att förse den svenska marknaden med den gödsel lantbruket här behöver, men att det då även gäller att köpa och ta hem gödsel i tid. Blir Yaras terminaler fulla måste produktionen stanna och sen hinner man inte ifatt.

Relaterade artiklar