Gödselseparation sparar mark
I Danmark är spridningsarealen för expamnderande animalieproducenter ett stort bekymmer. Kraven på spridningsareal är krångligare i Danmark än i Sverige. Det räcker inte att som i Sverige upprätta ett avtal med en granne om att man har tillgång till dennes areal för gödselspridning och därefter köra ut gödseln på sin egen mark trots det, i Danmark måste gödseln ut rent fysiskt på de arealer som anges.
Ett sätt att lösa detta problem på är att separera gödseln och på så sätt få en fast fiberfraktion, en begränsad kvantitet, att transportera. På så sätt bir transporten kortare och denna fiberfraktion körs då till en biogasanläggning som kan ligga ganska långt från animalieproduktionen.
En dansk lantbrukare som nyligen ökat sin besättning med knappt 300 djurenheter sparade 162 hektar spridningsareal genom att investera in en gödselsepareringsanläggning som medför att mängden gödsel på gården blir 13 000 kubikmeter mindre än tidigare. Fiberfraktionen körs till en biogasanläggning för att bli energi.