ANNONS

Gotlandsmjölk får faktiska tal i svart på vitt direkt i Näsgård

Företaget Gotlandsmjölk AB är först ut i landet med att använda sig utav skördekarteringen från sin Jaguar 960 hack direkt in i Näsgård KARTA.

På Gotlandsmjölk AB blev lösningen som innebär att det går att koppla kartprogrammet Näsgård med CLAAS TELEMATICS ordentligt testad då förstasköden av vallen infann sig just under denna period. Exempelvis kan skördekartering från tröskan eller hacken laddas ner direkt till Näsgårds kartprogram och fältkartan med fältgränser kan i sin tur ladda upp i CLAAS TELEMATIC.

Robert Ansin, en av fyra delägare, berättar bland annat att det var otroligt enkelt att använda. Fältuppgifter överförs enkelt från Näsgård till CLAAS Telematics och skördeuppgifter hämtas lika enkelt tillbaka igen till Näsgård.

På deras fält, som faktiskt går från kust till kust (öst-väst), på den nordliga delen av Gotland odlas vall, majs och vårsäd med insådd. Var och en utav de företagarna ansvarar för sin gren och Roberts grej, ja det är växtodlingen. Huvudsyftet med denna är inte helt otippat foder till djuren.

Sju intensiva dagar med CLAAS-modulen gör skillnad

På gården används alla moduler som finns till Näsgård och det senaste tillskottet är CLAAS-modulen som tillkom tre veckor tidigare än när vi besökte Gotland i mitten av juni. Med detta sagt betyder det inte att den inte är ordentligt testad då förstasköden av vallen infann sig just under denna period. Det var sju intensiva dagar!

-Vi kör i snitt 60 ha om dagen när allt fungerar, berättar Robert som själv kör hacken. Det var intressant att följa resultaten i realtid via växtodlingsprogrammet, ibland är det så att jag och föraren utav slåtterkrossen har annorlunda uppfattningar om hur mycket vi får i strängarna. Nu får vi faktiska tal och svart på vitt direkt i Näsgård. Detta kommer sedan användas för att ta säkrare och bättre beslut för framtiden.

Information om växtodlingen på ett och samma ställe

Gotlandsmjölk bildades för 20 år sedan då fyra lantbrukare gick ihop till ett. Nya mjölkstallar byggdes och den nya verksamheten startade upp med 400 mjölkande plus rekrytering, idag finns 550 mjölkkor plus rekrytering. I det nya kostallet installerades en karusell och utanför stoltserar plansilos med 400 ton ts i varje silo.

Redan för 20 år sedan började Robert använda sig av Näsgårds växtodlingsprogram efter att ha införskaffat sig detta på en lantbruksmässa. Redan 2001 fanns det alltså ett stort intresse för lantbruksteknik och det har inte blivit mindre sedan dess berättar Robert.

– Jag ville samla all information om växtodling på ett och samma ställe för enkel översikt och för att sedan i förlängningen kunna dela med mig av informationen till våra anställda. Att gå från papper och penna där dokumentationen riskerade att försvinna innan pappret hade kommit till pärmen eller att ännu värre, pärmen skulle försvinna var inget hållbart alternativ. Nu finns all information samlad i ett program som finns lagrat i molnet och som dessutom alltid är tillgängligt.

Relaterade artiklar