ANNONS

Grubers och Tempo för rapssådd

Det har gått flera år sedan John Deere-återförsäljaren i danska Herborg började sälja grubers från engelska Grange, men i år har plötsligt fem uppsättningar av de gula djupluckrande maskinerna sålts tillsammans med en populär precisionssåmaskin från Väderstad. Det är Tempo och nu är de på väg ut på fältet.

– Det är ovanligt att vi har sålt så många av dessa uppsättningar i år, bara baserat på att folk har hört om det genom djungeltelegrafen, säger Martin Kongsgaard på Semler Agro i Herborg.
Just nu är det nämligen så att inte mindre än fem uppsättningar startas upp, vilket är ett bra sätt för optimal rapsetablering. Maskinen är byggd av en Väderstad Tempo och en Grange CCT-gruber.
– Det är den optimala bearbetningen och den optimala fröplaceringen i en och samma maskin, och det är något som det verkligen finns stort intresse för, säger Martin Kongsgaard.
Det är flera år sedan man i Herborg började importera de brittiska Grange-grubers, med syftet att luckra upp jorden framför en mer vanlig såmaskin.
– Men det var faktiskt en kund här som drev på utvecklingen av denna lösning, förklarar Martin Kongsgaard.

Bättre utnyttjande av dyr maskin
I Herborg fick man nämligen en förfrågan från en maskinstationsägare som ville byta ut sin majssåmaskin. Men han ville också förlänga maskinens säsong utöver de tre veckor på våren då majsen sås.
– Grange tillverkar en gruber som är kompakt nog för att vi ska kunna hänga en Tempo bakom, men man ska inte missta sig på att det är en tung maskin som kan lyfta fronten på en stor traktor, även om det sitter en fronttank där, säger Martin Kongsgaard.
Han betonar att intresset för lösningen inte är koncentrerat till Jylland, där rapssådd med gruber har varit vanligt i vissa områden i flera år. På många platser i Östdanmark har man redan investerat i en Väderstad Tempo med 50 centimeters radavstånd för etablering av sockerbetor och spenat, och där ger Grange-grubern också möjlighet att förlänga säsongen med rapssådd.
– I vårt kundområde säljer vi ju Väderstad Tempo som majsmaskiner, och därför måste såenheterna flyttas för att anpassa maskinen till raps. Jag skulle inte påstå att det är klart på en timme, men det går absolut att göra, säger Martin Kongsgaard.

Omställningen tar en och en halv dag
Han förklarar att man bör räkna med att det tar en och en halv arbetsdag för omställningen, men att de kunder som har köpt lösningen inte ser något problem i den processen, eftersom det innebär att de kan utnyttja sin relativt stora investering betydligt bättre genom att använda den för flera grödor. Av de fem uppsättningar som hittills sålts är fyra sex meter breda maskiner och en fyra meter bred. Grange-grubern är uppbyggd med skivor framför en smal grubbertand med stenutlösare. Skivorna ser till att skära genom grödrester.
– Med Tempon kan vi placera både frön och gödsel exakt, och på så sätt är det fler som har framgång med att så 15 och ända ner till 12 plantor per kvadratmeter vid rapsetablering. Längst bak på maskinen har vi utrustning för mikrogranulat, i det här fallet snigelgift, som också är kopplat till sektionskontrollen och kan styras av ett tilldelningskort, så att man till exempel endast tilldelar där det behövs på fältet.

– Det är nog aktuellt i år, säger Martin Kongsgaard.
Semler Agro planerar att hålla två fältdemonstrationer i Östdanmark, där man kan se närmare på hur uppsättningen med Grange-grubbern och precisionssåmaskinen Tempo från Väderstad presterar i praktiken.

Relaterade artiklar