Hangrisar utan galtlukt med vaccinering
Väsentligt förbättrat ekonomiskt resultat och välmående grisar. Det är resultatet av att upphöra med kastrering och i stället vaccinera alla hangrisar mot galtlukt.
Det är grisproducent Henrik Mortensenpå Falde Overgaard som i en intervju i Effektiv Landbrug berättar om fördelarna med att föda upp och leverera okastrerade hangrisar till slakteriet.
Arbetskraftsbehovet minskar tack vare att grisar inte längre kastreras på gården samtidigt som en okastrerad hangris växer snabbare och har bättre foderomvandlingsförmåga jämfört med en kastrat.
Vaccinationen grå snabbt, 300 grisar per timme och preparatet är i dag godkänt i 72 länder världen över.
Brasilien har legat i framkant med tekniken.
Flera danska besättningar utan kastration
Mads Mogensen på företaget Go-Gris är ytterligare en dansk grisproducent som lagt skalpellen åt sidan. I en annan intervju i samma tidning berättar han att grisarna blir sundare då kastreringen alltid innebär en risk. Det blir ett öppet sår där bakterier kan ta sig in och hangrisar som inte längre kastreras kräver mindre behandling under digivningsfasen konstaterar Mads i artikeln.
Nöjdare medarbetare som slipper kastrera är en annan fördel.