Hemelektronik i lantbruket
På Brunnby Lantbrukardagar är seminarium ett intressant inslag och Anna Rydberg från JTI höll ett föredrag om teknikutveckling inom jordbruket och då i synnerhet vad gäller djurproduktion. Ute på växtodlingsnivå använder man sig av GPS, drönare och vädersatelliter. Den omåttligt populära läsplattan har även gjort sitt intåg inom sektorn med anpassade appar och fördelarna med den allmänna teknikens intåg är stor.
– Teknik som kan tillverkas i stora serien blir betydligt billigare och det är välkommet när lönsamheten är pressad, sa Anna Rydberg.
Inom djurhållningen pratas det om individanpassning eller Precision Livetock Farming, där man mäter, tolkar, styr eller kanske rent av automatiserar. När gårdarna växer är tekniken ett alternativ för att fler djur ska kunna hanteras på samma personal.
– Tycker man att det gått fort fram till dagens teknik, så kommer det gå ännu fortare framöver. Förr var det militär teknik som hämtades, men nu har man vänt sig till hemelektroniken, fortsatte Rydberg.
Hon syftar exempelvis på de hullbedömningskameror som finns idag. Det är samma sensor som sitter i rörelsedetektorn Kinect på spelkonsolen Xbox från Microsoft.
– Titta bara på de appar som våra barn använder idag. De lokaliserar utan problem ansikten, ögon och till och med leende. Kommer vi kanske framöver att kunna identifiera ett djur utan att det bär på en kostsam transponder runt halsen, frågade Anna åhörarna.
Hon berättade även om det som idag kallas eHälsa, där man i hemmet via appar och internet kan få sjukhjälp. Det kanske är något för animalieproduktionen. Med större enheter på nötsidan blir det många som skaffar långväga beten. Även där kan tekniken hjälpa till med övervakningen, exempelvis med kameror, drönare eller sensorer.
– Här kan en lösning vara att några djur förses med en master-enhet som håller koll på var djur med slav-sändare befinner sig. Man slipper alltså en dyr mast som klarar av att övervaka hela betet, berättade Anna Rydberg.
Hon är dessutom övertygad om att dagens system där varje tillverkare har sitt eget program snart är ett minne blott. Alla vill ju trots allt åt samma håll – effektivare lantbruk.