ANNONS

Hur ofta ska det vara lantbruksmässor?

Något som många lantbruksmaskinfirmor kommer att ha möte om de närmsta veckorna, om de inte redan haft det och tagit beslut, är om de ska medverka på Borgeby Fältdagar år 2025 eller inte. Branschorganisationen Maskinleverantörerna sektion lantbruk har beslutat att medlemsföretagen ska medverka på Borgeby vart annat år och Brunnby vart annat.

Enligt uppgift är det en rekommendation från föreningen till medlemsföretagen, men skulle inte alla följa denna linje uppstår ju en märklig situation där ingen kan lita på någon framöver och föreningen kommer sluta fungera.
För mässarrangören är det naturligtvis olyckligt. HIR-Skåne har många långliggande försök och då är det en fördel med intäkter från mässan varje år. Dock är jag övertygad om att det går att ha en mindre mässa udda år med helt fokus på växtodling och försök. Så som Fältdagarna en gång startade för drygt 25 år sedan.

För maskinhandlarna handlar det om kostnader. Försäljningen av lantbruksmaskiner har minskat de senaste åren och det blir nog inget uppsving varken i år eller år 2025. För att presentera nyheter räcker det med en mässa vart annat år, snabbare går inte utvecklingen. Att medverka på Borgeby Fältdagar har blivit en allt större kostnad för utställarna år efter år. Så har det genom historien varit för alla mässor och plötsligt slår man i taket och det får göras ett omtag.
Det finns mässor förr som var stora och dominerande men som inte finns i dag som Royal Smithfield i London och MaskinExpo i Stockholm.

Även Elmia Lantbruk blev för stort och för dyrt och fick stänga ner, för att efter några år öppna upp igen på ett nytt sätt. Elmia Lantbruk har konstruerats om flera gånger efter det, i samråd med Maskinleverantörerna, något som blivit bra och anpassats efter rådande marknadsförhållanden.

Kverneland och Väderstad kommer inte att medverka på Borgeby Fältdagar år 2025, enligt det beslut som gäller i dag. Enligt HIR-Skåne är det många utställare som redan nu bokat monter på nästa års mässa och de menar att det visst blir maskiner då, men naturligtvis kan man komma ur en sådan bokning, ett år innan mässan.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen, men med förhoppningen att medlemsföretagen följer föreningens beslut så att det inte uppstår kaos. Lantbruket behöver starka lantbruksmaskinföretag som ger bra service och support till rätt pris. Då är det bra med ordning och reda och styr på kostnaderna.

Relaterade artiklar

7 kommentarer om “Hur ofta ska det vara lantbruksmässor?”

  1. Erik Eliasson

    Borgeby, varje år, det behövs, vi planerar investeringar på flera års sikt, men när maskiner rullar mycket händer det mycket och vi har en lång lista på saker vi ska kolla och jämföra extra varje år

  2. Anders Niléhn

    Det kan jag förstå, Erik, och då är ju en mässa där alla fabrikat och leverantörer är samlade effektivt för att på kort tid titta, prata och jämföra. Helt rätt!!
    Men mässor är förenat med stora kostnader för utställarna och frågan är om det ändå inte räcker med en mässa på Borgeby vart annat år. Det finns ju även Elmia Lantbruk, Agromek i danska Herning och Agritechnica i tyska Hannover, som komplement där det mesta finns att ses inom nära håll och där det även finns svenska representanter att prata med i montrarna.
    I Sverige finns det i dag 15 000 till 20 000 skarpa lantbruksföretag som investerar. Det hade varit intressant att veta hur många av dessa som besökte Borgeby Fältdagar. Jag tror det är färre än en fjärdedel, tyvärr!
    För några år sedan bestod Borgeby Fältdagar till hälften av pensionerade lantbrukare och glassätande barn, som inte köper maskiner, stallinredningar, gödsel, diesel eller växtskyddsmedel.
    I år var det mindre av den typen av besökare, framförallt färre pensionärer, så som vi upplevde det i Lantbruksnytts monter, vilket är bra.
    Besökssiffran var i år knappt 20 000 personer. Tyvärr är maximalt en fjärdedel av dessa skarpa kunder till utställarna.

  3. Lars-Erik

    Detta har jag funderat på, vi skall vara på det klara med att det är kunderna till maskinleverantörerna som får betala för deras kostnader att medverka vid utställningar.
    Då får vi som kunder ställa oss frågan hur mycket tycker vi det är värt att en del av kunderna som har möjlighet att besöka mässan skall få se och klämma på det som visas.

    1. Anders Niléhn

      Exakt Lars-Erik, så är det.
      Hur ofta ska Borgeby Fältdagar arrangeras?

  4. Bengt Jordy

    Redovisa utställarnas verkliga kostnader,så inser nog de som i slutändan betalar nämligen lantbrukarna att det räcker med ett Borgeby vart annat år.

  5. tagerdentarvi

    Bonnebranschen är på stark nedgång och jag funderar ofta på hur framtiden ser ut för hårt skuldsatta jordbruksföretag!

    Jag är en aktiv lantbrukare. Men jag har inte besökt vare sig Borgeby eller Agritechnika de senaste åren. Anledningen till detta? Det är pisstråkigt att titta på t.ex harvar och sprutor som kostar hisnande summor och aldrig kommer bli ekonomiskt möjligt för mig att köpa. När jag tog studenten från Bollerup för 14år sedan var jag mycket pigg och hungrig på min framtida lantbrukarkarriär. Nu är jag bara glad över att jag har haft en realistisk syn på hur jag har utvecklat mitt företag. Däremot lägger jag mycket tid på alla tänkbara nätauktioner och även klassiska gårdsauktioner!

    Den andra stora frågan är: Om vi t.ex tar en tröska som kostar 4-5 miljoner. Vem ska köpa denna högteknologiska maskin när den är 10 år gammal och har gått 2000 timmar på verket? Jag tror knappt någon vill ta i dom ens. Och maskinhandlarna vill knappt ha och göra med begagnat längre. Studera Klaravik noggrant så ser ni hur svårsålda stora begagnade jordbruksmaskiner är! Men jag sålde framgångsrikt en 2 meters Nordsten från 1974 till Danmark i förra veckan.

    Jag ska i vart fall inte sponsra Bryssel med ideellt arbete! Och jag är glad över att jag har råd att sluta imorgon om jag nu vill! Vi bygger upp inflation på både bönder och maskiner kan jag lova!

    Men om jag nu ska hylla en lantbruksmässa som var den bästa som jag någonsin har besökt ! Så är det Herning Dyreskue – Sommarmässa. En folkfest för hela familjen och man behövde inte känna särskilt mycket lantbruksintresse för att trivas där!

  6. Jonas

    Borgeby behövs varje år!
    Det är en bra mässa med stort omfång. Man kan kolla på maskiner ,besöka gropen, se på försöks odlingar prata med kollegor och säljare i branschen . Allt detta på samma plats gör ju det lättare.
    Visst är det så att kunderna betalar för det i slutändan. Men då kan man istället hoppa över inomhus mässorna i Sverige tex Elmia . Som absolut inte ger något. Inga maskiner går att starta , där är inga demonstrationer,inga möjligheter att se växande försök mm. Samt alla utställare står inklämd i små hallar och klagar på dyra platser eller dåliga platser.

    Jag besöker Borgeby varje år och Agritechnika vartannat år, det är de mässorna som är värda att besöka. Resten har jag slutat åka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.