ANNONS

I morgon bör mjölken kosta max 10 kronor litern i butik

I dag aviserade Arla ytterligare en prissänkning på mjölken, nu med 57,2 öre per kg för såväl konventionell som ekologisk mjölk. Prissänkningen var väntad då Arlas största konkurrent, nederländska Friesland Campina aviserade en prissänkning med 63 öre per kg tidigare i veckan.

Arla har genomfört fyra prissänkningar så här långt i år och priset har fallit från 6:16 kronor per kg den 31 december år 2022 till 4:81 kronor per kg i morgon, minus 22 procent på ett drygt kvartal.
I veckan fick man betala 16 kronor per liter för en förpackning standardmjölk i butik. Nu är mjölkpriset från mjölkproducent till mejeri nere i ungefär samma nivå som i april år 2022. Då kostade en liter standardmjölk i butik 11 kronor. Mjölkpriset i butik steg med 45 procent på ett år när det endast steg med 28 procent till mjölkproducent.
Det som skiljer april i år jämfört med april i fjol är att priset på energi är väsentligt mindre i dag, något annat av betydelse har inte ändrats.
Därmed borde en liter standardmjölk i butik inte kosta mer än 10 kronor per liter i butik i morgon lördag den 1 april.
Vi får se hur det blir med det?!

Relaterade artiklar

23 kommentarer om “I morgon bör mjölken kosta max 10 kronor litern i butik”

  1. Margareta Oskarsson

    Hemskt att läsa! Har varit bonde!

    1. Tomas

      April april

      1. Björn

        Tyvärr sant🙄

  2. Björn

    Det tror jag tyvärr inte ett dugg på. I sedvanlig ordning kommer pengarna att fastna i mellanhändernas fickor och inte kom konsumenterna till del. Åtminstone inte till mer än en liten liten del.

    1. Anders Niléhn

      Jag håller med dig Björn. Det var ju därför jag avslutade med “Vi får se hur det blir med det?!”
      /Anders Niléhn

  3. Biologen

    Spelar inte någon roll hur billig “fulmjölken” blir. Aldrig druckit pastöriserad skräp, där korna tvingas äta det miljöförstörande skräpet odlat i konstgödning.
    Allt för att maximera liter, utan en tanke på kvalitet, kon eller miljö.
    Likaså att öka slaktvikt. Verkligen inte hållbart gynna monokultur dött mikroliv, döda insekter, fåglar ja hela näringskedjor även vår självdestruktiva art. Gräs, klöver och ört växer av sol o regn helt utan konstgödning och besprutning. Det är inte mjölk, som den från naturbete, opastöriserad som är det näringstätaste vi kan få i oss.

    1. Anders Niléhn

      Ekommjölken har i stort sett följt den konventionella mjölken både upp och nu ner i pris. Jag förstår ditt inlägg, Biologen, att du aldrig skulle köpa och konsumera kopnventionell mjölk. Men det som sker nu är ju att även den ekologiska mjölken betalas mindre från producent till mejeri och där med bör falla rejält i pris i butik. Är inte det bra för konsumenter som vill köpa ekologisk mjölk?
      Anders Niléhn

    2. h

      om affärerna ger skuton i att ställa fram arla så vi slipper monopolet

      1. Stefan

        Det finns andra att välja i dom flesta butiker bara kolla på eu nummer på paket

  4. Mats Gustavsson

    Vad händer om det blir krig, i dag 50 % av befolkningen mat. Sänks den siffra mer låt oss säga 30%, då kommer folket svälta ihjäl. Vem har rätten till mat på bordet då. Dom utvalda, 70% import men den får vi inte på grund av blockad. Det ser jag som riskfaktorer, om inte svenska folket, börjar tänka om. Vårda svensk jordbruksmark, å allt därom. Ska vi deportera folk att röja fram åkermark, som byggs på eller planterad Skog på.

    1. Anders Niléhn

      Jag håller med dig Mats Gustavsson att ur ett beredskapsperspektiv så är det en fördel att Sverige är självförsörjande på livsmedel, men i fredstid är det en fördel för svenska lantbrukare att vi inte är det. Tack vare ett underskott av svenska livsmedel kan svenskt lantbruk ta ut ett större pris för svenska livsmedel mot vad vi kunnat om vi haft ett överskott.

  5. Anonym

    Aprilskämt

    1. Anders Niléhn

      Nej det är det inte
      Det bygger på fakta. Med nuvarande pris på mjölk från mjölkproducent till mejeri och med hänsyn till nuvarande kostnader för el mm så ska inte en liter mjölk i butik kosta mer än 10 kronor per liter.

  6. Kristina Gunnarsdotter

    Måste vara aprilskämt

    1. Anders Niléhn

      Nej det är det inte
      Det bygger på fakta. Med nuvarande pris på mjölk från mjölkproducent till mejeri och med hänsyn till nuvarande kostnader för el mm så ska inte en liter mjölk i butik kosta mer än 10 kronor per liter.

  7. Lit

    Är inte detta ett fall för vår finansminister som på det senaste visat sitt stora kunnande om livsmedelsproduktion och dess kostnader

  8. Mats Gustavsson

    I detta priskrig om maten, kommer konsumenten förlora ändå i slutändan. Om det vill , bli index som före 90 talet. Lön kontra utgifter. Vi har blivit lurade, av alla löften om billiga varor. När sanningen kommer ikapp, vill kunden betala dess pris.

  9. Christina

    Det är handlarna som skor sig dom sänker inte priset.

  10. Anders Niléhn

    Ja alla som ser en möjlighet att tjäna pengar på lägre priser på lantbruksprodukter tar det naturligtvis varsamt med prissänkningar, det har du helt rätt i Christina.

    Sen är det naturligtvis bekymmersamt när det sitter en välkänd ekonom som Klas Eklund i Efter Fem på TV 4 i dag och säger att matpriserna kommer att stiga ett bra tag till och med argumentet att producentpriserna fortsätter att stiga. Man kan ju tycka att en ekonom som blir intervjuad i TV först läser på lite.
    Det Klas tydligen har missat är att priset på vegetabilisk olja fallit i pris med 60 procent och spannmål fallit med 30 procent på ett år. Mjölken har fallit med 22 procent de senaste tre månaderna. Priset på gödsel har gått från 39 kronor till 12 kronor per kg N, på bara ett halvår och även energipriserna har fallit rejält den senaste tiden. Det är billigare för lantbrukarna att producera livsmedelsråvara i dag än för ett år sedan och dessa produkter är också billigare i dag.
    Det enda som driver kostnader nu är faktiskt räntan! Ironiskt nog!!
    Sen ska man ha klart för sig att när lantbruksprodukterna rusade våren 2022 steg inte livsmedelspriserna omgående. Det är hela tiden en eftersläpning, både upp och ner. Men med samma eftersläpning åt båda hållen bör livsmedelspriserna vika av neråt nu. Och det kommer de att göra, handeln gick ju ut för två veckor sedan med varierande kampanjer beroende på aktör.
    Vad gäller räntan kan Klas möjligtvis ha rätt. Det kan nog bli 0,5 procent till den 26 april, även om det borde räcka med 0,25 procent med tanke på vad som skett i några andra länder i vår omvärld vid deras senaste höjning. Troligtvis ska räntan inte höjas alls mer som argument för inflationen. Inflationen är i praktiken redan på väg ner, det är bara sättet man mäter på som fortfarande ger höga tal. Det enda argumentet för att höja räntan mer nu är att öka kronans värde. Det tror jag dock inte fungerar. Kronan är svag för att det är allmänt oroligt i världen. Så är det alltid, även när det som i dag är starka svenska statsfinanser sett i ett internationellt perspektiv. Kronan är ändå svag. Vi har precis rott i hamn ett lönepaket på två år som antagligen bara är en vindpust mot vad som kommer att ske söder om oss i Europa. Det ger Sverige ytterligare konkurrenskraft framåt. Jag tycker inte man ska höja räntan mer. Avvakta först och se effekten av de höjningar som redan skett. Det är nämligen inte klart ännu! Och när det är tid att sänka i framtiden, sänk aldrig under 1,5 procent hur stilla det än är.

    1. Erik Haraldsson

      Kunde inte sagt det bättre. Bra skrivet.

      1. Anders Niléhn

        Tack Erik

  11. Paul

    På Lidl går det att köpa svensk standard mjölk för 11.90kr/l nu. Kul o se om det kommer gå ner i veckan eller om de vidhåller priserna i handeln

  12. Carl Persson

    Det är bättre att hålla tand för tunga, när man
    inte har fakta utan bygger allt på tro och tyckande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.