Inget nytt spannmålsavtal för Turkiet
Den 18 maj löper nuvarande avtal ut mellan Ukraina och Ryssland om fredade fartygstransporter med spannmål från ukrainska hamnar och ut via Svartahavet.
Det ser i dagsläget inte ut som att ett nytt avtal kommer till stånd. Ryssland är ointresserade då de tidigare avtalen inte alls blev som de önskade. Ryssland ansåg att den spannmål som fraktades ut med båt från Ukraina skulle gå till fattiga länder. Så blev inte fallet. Mycket hamnade i Turkiet.
Lite anmärkningsvärt då Turkiet var den ledande förhandlaren i de tidigare två avtalen och så landade stora mängder ukrainsk billig spannmål just där!
Nu kan ju man av ordning säga, ja men Turkiet är väl ett fattigt land?
Ja det stämmer, men tanken med de fredade transporterna var att de skulle gå till ännu fattigare länder än Turkiet, länder i Afrika.
En hel del båtar med spannmål från Ukraina anlöpte även hamnar i Spanien och Italien.
När sjöfrakten från Ukraina inte fungerar kommer en stor mängd spannmål från landet till angränsande EU-länder som Polen, Slovakien, Bulgarien, Ungern och Rumänien. Dessa länder har blivit irriterade på att det kommer in billig spannmål från Ukraina vilket pressar spannmålspriserna i dessa länder, något som påverkar dessa länders lantbrukare negativt.
EU gav 100 miljoner euro i stöd till dessa fem länder som en kompensation för att spannmål från Ukraina kom in till EU den vägen.
Tittar man på Ukrainskt lantbruk i dag jämfört med före Rysslands invasion av landet är ovan en ickefråga.
Produktionen av spannmål, raps, soja och solrosor år 2023 i Ukraina blir inte mycket över vad som behövs i landet. Exportbehovet för skörd 2023 är ringa.
Erdogan i Turkiet behöver inte lägga tid på att få till stånd ett fredat fraktalternativ från ukrainska hamnar. Turkiet får köpa spannmål till vanliga världsmarknadspriser kommande säsong.