Stort intresse för temadag
200 mil, 3 veckor, en gödningsspridare, en kultivator, en plog, en såmaskin, en spridare och mängder av entusiastiska besökare – får sammanfatta Amazone Power Tour. ”Grand finale” gick av stapeln tisdagen den 6 februari, då Söderberg & Haak bjöd in cirka 150 Amazoneintresserade gäster. Kvällen bjöd på intressanta ämnen, i bra mix, i lagom längd och många glada miner.
Temat för kvällen var: Hur får lantbrukaren bättre lönsamhet i sin växtodling?
Efter mingel i visningshallen hälsade Andreas Hess, försäljningschef lantbruk, och Wilfried Koldehoff, Export Manager för Sverige från Amazone Werke, alla välkomna och lovade en kväll med många aha-upplevelser.
Söderberg & Haaks produktchef, Per Johnsson, inledde kvällens föredragstund med att kortfattat visa de senaste trenderna från Amazone, som EasyCheck, Argus Twin och WindControl, som alla väckte stort intresse. Ett annat ämne, som fångade åhörarnas intresse, var AmaSpot-systemet, som med sensorer känner av där det finns ogräs på fältet. Endast de fläckar på fältet, där ogräs hittas, blir besprutade, vilket innebär att kemikalieanvändningen och miljöbelastningen minskar, samtidigt som ekonomin förbättras.
En av de stora nyheterna under Amazone Power Tour, var plogen Cayros, som under 2017 introducerades på svenska marknaden. Söderberg & Haak har tagit in 4- samt 5-skäriga plogar och kommer under 2018 att utöka programmet med både större som mindre plogar. Cayros har visat sig vara mycket enkla att ställa in, går mycket lätt och ger snygga fält, vilket demonstrerades under Amazone Power Tour.
Axel Lundberg, ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet, var nästa man på scen och berättade bl a om vikten av att välja gröda. Frågan lantbrukaren ska ställa sig är: ”För att veta var vi ska, måste vi veta var vi är”.Han berättade att han ofta får frågan vad man ska så för att få lönsamhet, men vad man måste ha i åtanke är att olika gårdar och lantbrukare, har olika förutsättningar. Det finns två typer av lantbrukare, en mer affärsman och en annan som har lite grönare fingrar, vilket innebär att man inte ska jämföra sig med grannen. Det är en viktig regel om man ska få lönsamhet.
Ett råd för att öka lönsamheten är att göra en investeringsplan, uppföljningar, förhandla, hitta sin egen grej och utmana sig själv. Hushållningssällskapen i Sverige har tagit fram en tjänst där man kan få en ekonomisk uppföljning för varje gröda på sin gård. Samtidigt görs en maskinkostnadsanalys av gårdens specifika maskiner, vilket ligger till grund för maskinkostnader i varje grödkalkyl. Grödkalkylerna upprättas som efterkalkyler för den senaste växtodlingssäsongen.
Därefter fortsatte Sven-Olof Bernhoff, VD Skånefrö AB, att berätta om Skånefrös vision att biokol blir framtidens jordförbättringsprodukt inom lantbruket. Skånefrö startade 1928 och firar 90 år i år. Det som kännetecknar Skånefrö är tillgänglighet, service, kvalitet och att allt är 95% skåneodlat.Skånefrö producerar årligen 16 000 ton spannmålsutsäde och 3 500 ton vall samt gräsfrö och kommer att bygga ut fjärrvärmen i Hammenhög, genom att bl.a. installera två pyrolyspannor. Pyrolyspannor ger värme men också biokol som är ett ämne som kommer att användas för jordförbättring.Skånefrö, har genomfört flera försök med biokol på jordar av skiftande kvalitet och fått fina resultat. Under en fyraårsperiod fick man 10 till 33% högre skörd.
Sista föredragshållaren var Oscar Ferngard från Agrotech i Ystad. Oscar inledde med att berätta om Topcons breda sortiment av styrutrustningar, inte minst för entreprenadsidan, där man är världsledande. Agrotech är generalagent för Topcon i Sverige vad gäller lantbruksprodukter, och detta innefattar olika typer av monitor- och sensorsystem, t ex avkastningsmätning, rampstyrningar samt GPS-system för guidning och styrning av självgående redskap och traktorer.
Oscar berättade om att ”anpassa kvävegivan efter behovet” (med variabel tilldelning). Det stora flertalet lantbrukare ger idag en medelgiva av konstgödsel, över hela fältet, men försök har visat att denna medelgiva endast stämmer på 20% av fältet och att 40% hade behövt en större giva, ca 27% fick för mycket och på 13% av fältet var medelgivan helt bortkastad. För att rätta till detta, finns olika system för att avkänna grödans behov och ge en varierad tilldelning.
Topcon har ända sedan starten på 90-talet, tillsammans med Yara, deltagit i projekt som utvecklar sensorer för att avkänna kvävebehovet. Den senaste sensorn, som går under namnet CropSpec, är unik på det sättet att den använder laser för att avläsa klorofyll-halten i grödan. Detta innebär att den fungerar lika bra närhelst man använder den på dygnet och är helt oberoende av solljuset. Man placerar 2 CropSpec-sensorer, på vardera sida av traktorns hyttak, som avkänner grödan på sidorna av traktorn. Sensorerna ansluts till någon av Topcons monitorer.
Praktisk användning: Traktorn körs ut i det aktuella fältet för att få referensvärde för kvävebehovet. En tilldelningskarta skapas efter olika recept, kartan laddas in i monitorn och gödselspridningen kan startas. CropSpec känner av behovet och kvävemängden regleras kontinuerligt under spridningen. Detta är en mycket intressant teknik, som redan anammats av ett stort antal lantbrukare i Sverige, som både ger bättre ekonomi och samtidigt skonar miljön.
Därmed sätter vi på Söderberg & Haak punkt för Amazone Power Tour, för denna gång och är glada att så många besökte oss under touren och på vår föreläsningskväll. Fler har fått möjlighet att se vilket brett maskinprogram som Amazone erbjuder inom sådd, växtskydd, växtkraft och jordbearbetning. Maskiner med högsta kvalitet och driftsäkerhet tillsammans med tryggheten hos Söderberg & Haak borgar för fortsatta framgångar med Amazone!