Investera i lantbruk nu
Det har nog aldrig varit så lönsamt som det är i dag att bedriva lantbruk i Sverige. Intresset för att utbilda sig inom lantbruk är större än på länge och lönsamhetskalkylerna är bra inom såväl växtodling som animalieproduktion. Det går att få tag på kapital och personal och få en lönsam produktion.
Ovanpå det har vi politiker som vill satsa på ökad livsmedelsproduktion och svenska konsumenter som älskar svenska produkter, och som är villiga att betala betydligt mer för det svenska, trots att det finns importalternativ som är minst lika bra, om vi ska vara ärliga.
Så är du lantbrukare och ska fortsätta så satsa nu. Ska du sluta så välj efterträdare med omsorg. Vill du ha ökad rationalitet i lantbruket, sälj till grannen men vill du att antalet lantbruksföretag inte ska minska, sälj till en ny ung förmåga. För om det ska bli lättare för unga att starta och driva lantbruk, något som många höjer röster för i dag, ja då finns det bara en enda person i Sverige som kan reglera det, och det är du som äger en gård i dag.
Varken Palle Borgstöm eller Ulf Kristersson kan hantera den frågan, även om många lyfter den till dem.
Vill vi att fler unga ska få chansen att bli lantbrukare så är det ni som sitter på gårdarna i dag som bestämmer det.
Riksbankens styrränta är visserligen 3,75 procent men många tror att det faller ytterligare. Tittar man på de senaste inflationssiffrorna för juni 2024 är möjligheten stor för att räntan faller ytterligare i höst. Även om den inte skulle göra det är 3,75 procent historiskt lite ränta.
Lönsamheten är god inom mjölk, nötkött, gris och växtodling och i Sverige är det dessutom extra bra. Vi har gjort vår hemläxa vad gäller djurskydd och nu kommer dessa regler sakta men säkert i resten av Europa och kostar pengar där. I en hel del grannländer tvingas dessutom animalieproduktionen att minska.
När det gäller växtodlingen har vi den fördelen att vi inte får samma värme och torka som i Medelhavsområdet och många lantbrukare i Sverige har även möjlighet till bevattning om man vill.
Självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige är liten vilket innebär att svenskt lantbruk alltid får sålt sina produkter till ett rimligt pris. Det såg vi under pandemin när priserna rasade runt om i världen men i Sverige fortsatte slakterierna att betala det samma pris för grisen.
Jag och många andra inom svenskt lantbruk är övertygade om att det just nu är helt rätt läge att gasa. Bygg, köp och arrendera.
I Sverige finns det tillgång till kapital, avsättning för produkterna, tillgång till vatten, bete och åkermark och kapacitet i livsmedelsindustrin.
Så mitt stalltips i dag, investera i svenskt lantbruk, det kommer att bli lönsamt!
Bra skrivet Anders, vore önskvärt om lantbruksbranchens företrädare vore så ärliga och tydliga.
Dock verkar det vara lite oklart om det finns många unga som vill bli lantbrukare men inte får chansen eller det är brist på unga som vill ta över.
LRF Ungdomen framhåller ofta att det måste bli enklare för unga som vill bli lantbrukare och hejas på av många andra organisationer.
Men i dag ringde en svensk mjölkproducent och hade en helt annan bild.
Han ville lämna över gården men hade ingen yngre förmåga som stod på tur. Han ansåg även det var svårt att hitta svensk arbetskraft för att tillsätta de tjänster han hade i mjölkproduktionen. En del pratar ju inte ens engelska, sa han uppgivet.
Han hoppades att jag hade rätt i min debattartikel, att det just nu är lönsamt och att många unga utbildar sig inom lantbruk och vill bli lantbrukare, men tyvärr ansåg han att jag hade fel.
Han menade att det var stort kapital som en ung behövde låna upp för att bli lantbrukare, att de inga i dag inte orkar jobba så mycket som det behövs för att driva en egen gård och att de inte vill ha så stort ansvar när det kommer till kritan.
Jag menade att kapitalet inte kan vara några problem, kan du klara räntorna så kan ju nästa ägare göra det?!
gå inte på detta behövs trygghet i yrket först märks när pensionsåldern kommerlif
Det måste väl ändå finnas en anledning till att det är färre som vill satsa på lantbruk? Jag är 34 år och har som många andra snarare börjat dra mig ifrån bonnebranschen.
Jag provade på en anställning och insåg direkt att jag hade det 100ggr bättre i en lastmaskin på ett sågverk. Semesterlön, bra lön och framförallt efterfrågad på arbetsmarknaden!
Men vad har Bryssel och Eu förbättrat för oss bönder? Förra året blev brakförlust på växtodlingen och Krisstödet från Jordbruksverket blev 824Kr. Det räcker till en hotellnatt på ett lågprismotell.
Nu har jag 20 hektar kvar och resten har jag arrenderat ut. Men jag ska i vart fall inte sponsra Bryssel med ideelt arbete. Men glöm inte bort att du nästan alltid ska jobba som mest när det är som finast väder. Men då har en “vanlig” anställd 4 veckors betald semesterlön!
Eu-stöden medför så mycket förpliktelser och därmed kunde den också ses som en form av anställning. Ordna en pensionsfond kopplat till Eu-stöden för riktiga bönder och två veckors betald semester från Bryssel! Då ska jag börja leta efter min lantbruksintresse igen…. Och alla ni som storsatsar på era jordbruksföretag med fruktansvärda skuldsättningar. Glöm nu inte bort vilka arvoden dom representerar nere i Bryssel!