Investerare tror på vegetariska köttalternativ
Foodtechbolaget Havredals expandera och säkrar nytt kapital samt stärker styrelsen med toppnamn från branschen.
Havredals, en aktör inom växtbaserade livsmedel, som introducerade innovativ havredryck för tre år sedan och köttsubstitut baserade på bondböna hösten 2022, har konsekvent ökat sin närvaro över hela landet med alternativ till kött och mejeriprodukter.
Idag meddelar företaget att man har tagit in närmare 5 miljoner kronor från såväl existerande som nya ägare, samt utsett två nya styrelsemedlemmar, båda välrenommerade ledare inom den svenska livsmedelsindustrin, vilket positionerar Havredals väl för accelererad tillväxt och innovation.
Det nya kapitaltillskottet kommer att användas för att öka produktionskapaciteten och förstärka leverantörskedjan samt expansion av Havredals innovativa och högkvalitativa produkter till nya marknader.
Havredals köttalternativ, som baseras på den lokala råvaran bondböna, har fått ett mycket gott mottagande hos ett växande antal restauranger och har på kort tid listats hos alla ledande grossister såsom Martin & Servera, Menigo, Mårdskog & Lindqvist, Mälardalens samt Svensk Cater. Under 2023 har försäljningen ökat med 25 procent per månad.
För att kapitalisera på det momentum bolaget upplever i och med den ökade försäljningen och starka efterfrågan, har Havredals utökat sin styrelse genom att knyta två strategiska kompetenser till företaget: Johan Augustsson, tidigare VD på Lidl, och Lars Franzén, VD på Lantmännen Functional Foods.
Johan Augustsson kommenterar sin anslutning till Havredals: “Min drivkraft har alltid varit att utmana rådande situation och befintliga ramar, med hållbarhet i fokus. Det är därför mycket spännande att få vara delaktig i Havredals utveckling. Jag ser fram emot att bygga upp något hållbart för planeten, för människorna som producerar maten samt för alla oss som vill äta hälsosamt och inte minst välsmakande.”
Lars Franzén, med lång erfarenhet inom växtbaserade produkter, säger: “Havredals tillverkningsmetod representerar en helt ny approach för att förädla växtbaserade proteiner och ge dem en köttliknande struktur. Vi kan nu erbjuda marknaden en köttanalog med riktigt bra smak och ”bite”, samtidigt som processen är skonsam, vilket resulterar i bland annat hög kvalitet och ett lågt koldioxidavtryck.”
– Att säkra nytt kapital och välkomna Johan Augustsson och Lars Franzén till vår styrelse markerar ett spännande kapitel för Havredals. Vi har bevisat att Havredals affärsmodell fungerar, med bra skalbarhet och marginalstruktur för att stödja affären och kunna växa långsiktigt. Produkterna har tydliga USPar med unika ingredienser och smak som möter konsumenternas krav, Havredals är väl rustade för tillväxt och fortsatt framgång, säger Katerina Cronstedt, vd för Havredals.
Havredals kommer att vidare driva positiv förändring inom livsmedelsbranschen genom hållbara, växtbaserade lösningar. Med tillskottet av nytt kapital och vägledning från nya styrelsemedlemmar är Havredals redo att revolutionera sättet som människor njuter av mejeri och köttprodukter.