Japa – bästa vedmaskinen i test
Det blev en jämn kamp mellan fyra vedmaskiner i NilehnTekniks systertidning Conpots unika test. Till slut fick priset avgöra för att skilja ettan Japa 375 basic från de andra tre maskinerna för vedproduktion.
De övriga märkena var Bala Agri, Palax och Hakki Pilke och det var en jämn kamp mellan de fyra olika maskinerna. Till sist så var det priset som avgjorde mellan tvåorna Bala Agri 370 och Hakki Pilke 1X-37 samt vinnaren Japa Basic 375.
De fyra maskinerna är jämförbara beträffande kapning och kapar alla stockar mellan 35 och 77 centimeter. I klyvkraften skiljer det sig lite där Hakki Pilke är starkast med 7 tons klyvkraft. Tre av maskinerna har reglaget för kapning över maskinen så man drar i handtaget för att inleda kapningen och när man är igenom stocken så börjar klyven automatiskt. För man handtaget på andra hållet så startar man inmatningen av stocken. Palax har däremot valt att sätta spaken som styr kapningen och inmatningen i midjehöjd så man för spaken längs med maskinen istället. Detta känns mer onaturligt och kräver flera försök innan man kan hantera det lika effektivt som det andra sättet. Det är även jobbigare att dra spaken i sidled än att dra den neråt.
Under körning så misslyckas klyvningen ibland av olika skäl eller den sista biten som inte behöver kapas men ändå skall klyvas och då har alla en spak eller pedal som endast styr klyvens funktion. Här finns lite olika placeringar men absolut bäst är Hakki Pilke som har en pedal på maskinen som man trampar på och slipper därmed släppa spaken för kapning. Bala Agri, Palax och Japas maskiner startar sågkedjan först när man börjar dra i handtaget, vilket ger en behagligare ljudnivå när man inte kapar. Hakki Pilkes sågkedja snurrar hela tiden och skapar därmed betydligt mer ljud. Kedjan sitter skyddad med träskydd för att man inte ska kunna komma åt den, men det känns ändå inte så säkert som om den hade stått stilla. Klyvyxans placering är den man ändrar mest bland inställningarna och där har alla olika hack att sätta den i, förutom Palax som har den spänd med en skruv så att man kan ställa den precis hur man vill, men däremot är det lätt att den flyttar sig efterhand. Hakki Pilke har sexdelad klyvyxa som standard övriga märken har bara fyrdelade yxor. När det gäller elevatorn finns det även lite skillnader mellan de olika fabrikaten. Alla har svängbara elevatorer förutom Hakki Pilke. Klar nackdel om man kör i vagn till exempel och den kiljer sig även en del på inloppet till elevatorn. Japa har en väldigt bred brunn som före elevatorn tar vid vilket gör att veden kommer mer rätt och den tar undan effektivare. Japa har även något högre ribbor på sin elevator vilket förhindrar att veden rullar ner när vinkeln ökas för att nå upp i en vagn. Bala Agri är den av de fyra som har kortast elevator i standard utförande, 3,5 meter i jämförelse med Palax som är längst på 4,3 meter.
När det gäller service så handlar det mesta kring sågkedjan och hur man slipar den. På vissa av maskinerna kan man nog fila kedjan på plats om man är duktig men det effektivaste är om man har en extra kedja och helt enkelt byter den. Maskinerna har lite olika lösningar på hur man kommer åt kedjan och alla har skapligt gott om plats för just detta. Men bäst lösning och mest plats får jag nog säga att Hakki Pilke har. Som vid vilket köp som helst har självklart även priset betydelse. Palax och Japa är något billigare än Bala Agri och Hakki Pilke. Men det man ska ha med i beräkningen är att dessa båda har större klyvkraft. För ett pristillägg får man samma klyvkraft på de båda billigare maskinerna.
Till samtliga maskiner finns det en mängd olika tillbehör och de går även att få dem joystickstyrda och då har man har alla funktionerna samlade i en spak. Men detta kostar extra och det beror på hur stor volym man har tänkt köra om det är värt pengarna.
Fakta: Så utfördes testet
Testet har gjorts på maskiner i grundutförande utan någon form av extrautrustning för att få en så rättvis utprovning som möjligt. Alla maskinerna blev matade med stockar från pallgafflar för att sedan leverera den färdiga veden upp i vagn, bara för att se hur transportörerna fungerar när de ska lyfta veden upp i vagn eller renstrumma. Förutom inmatning och transportör testades och poängsattes även kapnings- och klyvnings funktionerna och timing. Inställningar var en annan del i tester där det betygsattes hur smidigt man ändrar längd och storlek på veden. Placering av spakarna var en annan del i testet där framförallt närhet till allt var grundläggande. När jag bedömde servicen valde jag att titta på hur man kommer åt sågsvärdet för att kunna byta kedja samt påfyllnad av sågkedjeolja, då det är det man kommer att göra mest när det gäller service. Alla maskinerna hade hög säkerhet men ofta kan alla skydd vara irriterande när man skall producera och kanske plockas bort efter hand. Därför är en punkt säkerhet kontra smidighet. Även ljudnivån mättes vid operatörsplats under kapning och betygsattes. Sen måste givetvis priset också vara med i testet. Tanken var från början att mäta produktionskapacitet på de olika maskinerna men efter en del försök konstaterades att det blir väldig svårt att genomföra det på ett sätt som blir rättvist för alla maskinerna. Därför valde jag att hoppa över det. Min erfarenhet från testet säger att det inte är några stora skillnader mellan maskinerna. Skillnaderna ligger i hanteringen runt omkring maskinen och vilken kvalité man har på ingående stockar och hur man önskar sitt resultat i andra änden.
1-5 5=bäst 1 =sämst Poäng
Japa 375 basic Palax KS 35 Ergo Bala Agri 370 Hakki Pilke 1X-37
Inställningar 3 2 3 5
Placering spakar 4 2 3 4
Ljudnivå 4 3 4 2
Kap/klyv 3 3 4 4
Inmatning 3 3 4 5
Elevator 5 4 3 2
Service 3 3 3 4
Säkerhet/smidighet 3 3 4 3
Pris 4 5 3 2
Totalt: 32 28 31 31
Inställningar Hur maskiner är att ställa in vedlängd och vedstorlek
Ergonomi Hur reglagen är placerade
Ljudnivå Mäts vid sågning en meter bakom sågen där man står placerad vid drift
Kap/klyv Hur kapning och klyv samarbetar samt styrka i klyv
Inmatning Hur bra maskinen tar in stocken samt hur den styrs in
Elevator Svängbar, hastighet, storlek på ribborna, plats under transportören för flisor
Service Sågkedjeolja, hydraulolja, plats samt hur lätt att ta av kedjan avgör
Säkerhet/smidighet Säkerheten i förhållande till funktionen avgör
Pris Billigast är bäst
Märke Japa Palax Bala Agri Woodmax
Modell Japa 375 basic KS 35 TR Ergo TR Bala Agri 370 Hakki Pilke 1X-37 TR
Maximal kap diameter (cm) 37 35 37 37
Svärd längd (tum) 15 15 15 16
Sågkedja 64 länk/ 0,325 tum 64 länk/ 0,325 tum 67 länk/ 0,325 tum 66 länk /0,325 tum
Klyvtryck (ton) 5,6 5,6 6,5 5,5-7
Maximal klyvlängd (cm) 52 60 55 60
Oljeflöde klyv (l/min) 38 40 38 44
Eget hydraulsystem Ja Ja Ja Ja
Antal oljepumpar(antal) 3 2 3 2
Mått transportbredd (cm) 279 276 294 255
Matarbord Std Ja Ja Ja Ja
Längd matarbord Std (m) 2,3 2,2 2 2,2
Elevator Std Ja Ja Ja Ja
Sexdelad klyvyxa som standard Nej Nej Nej Ja
Längd elevator Std (m) 4,2 4,3 3,5 4
Drivning (typ) Traktor Traktor Traktor Traktor
Vikt (kg) 800 720 750 695
Ljudnivå under kapning från operatörsplats(dba) 92 93 92 94
Pris exkl moms(kr) 74 900 73 900 81 900 83 950