Jordbrukskalk – startskottet på ett bra utbyte
Jordens pH är en avgörande faktor för en optimal tillväxt hos plantan. pH-värdet bibehåller man vanligen med 2–4 ton kalk ungefär vart 4 år för att säkra det korrekta pH-värdet. Alla grödor som vete, sockerbetor, korn, raps och majs trivs bäst med ett högt eller ett medelhögt pH.
Kalken bevara eller förbättrar jordens struktur vilket gör det möjligt att skapa den perfekta såbädden.
Kalken ger bibehålla tillgängligheten för en rad näringsämnen och har även följande fördelar.
Minimera risken för angrepp av bland annat klumprot i höstraps och rotbrand i sockerbetor.
Jordbrukskalk och magnesiumkalk (jordbrukskalk+dolomitkalk) är de mest nyttjade typerna av kalk i lantbruket.
Magnesiumkalk används om jordanalyserna visar ett lågt magnesiuminnehåll – det är ett billigt alternativ till gödning med magnesium. Calciprill är en annan möjlighet framför traditionell kalkning. Calciprill är en granulerad kalk, som kan spridas med en vanlig gödningsspridare och kan därför spridas stort sett hela året, när man kan köra på marken. Det ger samtidigt möjlighet att hålla reaktionstalet stabilt vid jämn tilldelning, istället för vart 4–5 år. Utmaningen är att ta några jordprover, tilldela den nödvändiga mängden kalk och få en bättre jordstruktur och ett ökat utbyte.
Danska försök visar kalkeffekt på klumprot
I växtföljder med mycket raps är det stor risk för uppförökning av klumprot. Rekommendationen är 4 eller 5 rapsfria år i växtföljden. Andra faktorer som påverkar uppförökningen är dålig dränering, tidig sådd och lågt pH i fält. Danska försök från hösten 2022 visar att kalkning innan etablering av höstraps, eller Calciprill placerad i samband med sådd kan reducera angreppen av klumprot. Vi ser en signifikant statistisk minskning av klumprot med 20% då vi använder kalk men inga skillnader mellan kalktyper.