JTI testar samplacering av rapsfrö och mineralgödsel
I början av juli ska Gunnar Lundin på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik visa besökarna på Brunnby Lantbrukardagar 6-7 juli hur hans rapsförsök utvecklar sig. På Brunnbys försöksfält har han låtit HS Konsult kombiså vårraps genom att samplacera mineralgödsel och oljeväxtfrö i såraderna.
– Det jag hoppas på är en snabb tillväxt efter sådd, så att rapsen klarar angrepp från jordloppor bättre, säger Gunnar Lundin.
Förbudet mot att använda neonikotinoider för att beta utsädet har gjort jordloppor till ett stort problem för oljeväxtodlarna. Allra värst är det när värmen kommer i början av växtsäsongen.
Gunnar Lundins försöksodling i Brunnby kompletterar det försök han har lagt upp vid Haga-Spelbo, Enköping. Där har han använt en något modifierad Väderstad Rapid kombisåmaskin för att blanda mineralgödsel och oljeväxtfrö.
– Rapsfröet leds ner från vallfrölådan via s.k. fosforskenor till såbillen där det blandas med mineralgödseln, säger Gunnar Lundin.
Han har utifrån totalgivan 120 kg kväve per hektar varierat andelen mineralgödsel som samplaceras med utsädet respektive som tillförs på traditionellt sätt mellan såraderna.
– Det gäller att hitta rätt nivå på gödselgivan i såraden. För mycket gödsel kan hämma grobarheten och tillväxten, säger Gunnar Lundin.
Rapsförsöket finansieras av Stiftelsen Svensk Oljeväxtforskning (SSO).
I JTI:s monter 51 i utställartältet på Brunnby Lantbrukardagar kommer också JTI-forskaren Lena Rodhe att delta. Hon kan bland annat berätta om hur surgörning av stallgödsel före spridning gör att mer kväve hamnar i växterna och mindre läcker ut till omgivningen. I montern finns också Ola Petterson och Oscar Lagnelöv som kan berätta om eldrift i lantbruket, och JTI:s pågående batteritraktorprojekt. Dessutom deltar JTI:s chef för jordbrukssektionen, Anna Rydberg, i ett seminarium om hur man kan göra djurgården mer intelligent med hjälp av digital teknik.