Kaffe – lika farligt som växtskyddsmedel
På Bayer CropScience vill man dela med sig av ett tankeväckande exempel som kan göra komplexa budskap lättare att förhålla sig till och som kan tillföra debatten ytterligare proportioner.
Om man utvärderar kaffe på samma sätt som man utvärderar växtskyddsmedel och använder samma säkerhetsfaktorer. Får man bara dricka en halv kopp kaffe per dag innan man överstiger gränsvärdet.
Kvantiteten baseras enbart på mängden koffein som i höga doser leder till tydliga toxikologiska effekter på försöksdjur.
Gränsvärden för växtskyddsmedel baseras på en toxikologisk riskvärdering och resthaltsförsök utförda enligt den rekommenderade användningen av preparatet. Utöver hälsoaspekten påverkas gränsvärdessättningen även av hur mycket av en verksam substans som krävs i en viss gröda för att uppnå en god växtskyddande effekt, det vill säga det tillåts inte att högre doser än nödvändigt används. Detta medför i sin tur att många gränsvärden ligger långt under vad som skulle kunna accepteras ur ett hälsoperspektiv.
Undersökning efter undersökning visar att frukt och grönt har positiva effekter på vår hälsa. Men då och då dyker det upp larm om resterhalter i livsmedellarmen är enligt oss ofta oproportionerliga med tanke på det positiva med att äta frukt och grönt.