Kalcium – viktigt för potatiskvalitet
God tillgång till kalcium är viktigt för potatisens kvalitet. Lagringsdugligheten ökar och risken för rostfläckar minskar. Gödsling med kalcium kan kombineras med kompletteringsgödsling med kväve och fosfor om Unika Calcium används. Det skriver Yara i ett mnyhetsbrev där de berättar att kalcium (Ca) är ett makronäringsämne som är nödvändigt för alla växter. I växten bidrar kalcium till att göra cellväggarna starka och stabila. Cellväggar som innehåller mycket kalcium är mer motståndskraftiga mot svamp- och bakterieangrepp.
Gödsling med kalcium i potatis ger ingen större påverkan på skördenivån. Däremot är dess inverkan på kvaliteten desto större. God tillgång till kalcium minskar risken för inre nekroser i knölarna, s.k. rostfläckar. Dessutom minskar risken för lagringsrötor tack vare att kalcium stärker cellväggarna.
En hög kvalitet har stor ekonomisk betydelse. Det ger bästa möjliga pris samt oftast en säkrare avsättning.
Yara ger följande räkneexempel i potatis där man jämför 1:a klass matpotatis med en sämre klass 2. Skörden är 40 ton osorterad potatis i båda fallen:
- Klass 1 har för närvarande ett försäljningspris på 2,50 kr/kg och en total intäkt på 100 000 kr/ha. Om kvaliteten är sämre, klass 2, sjunker priset med ca 1,50 öre/kg. Detta innebär ett intäktsbortfall på hela 40 000 kr/ha. Om man hamnar i klass 3 sjunker intäkten ytterligare, om man ens lyckas avsätta potatisen.
- Lagringsförluster kan också ge stora ekonomiska avbräck. För varje procentenhet i förlust, försvinner det motsvarande 1000 kr/ha vid klass 1 vid en skörd av 40 ton/ha.
Kalcium är ganska orörligt i marken, varför plantans rötter ständigt måste växa för att kunna ta upp tillräckligt med kalcium. En ogynnsam rotmiljö är alltså negativt för kalciumupptaget. Likaså kan en period med kraftig tillväxt innebära att upptaget blir för lågt och halten i knölarna därmed sjunker för mycket.