ANNONS

Kalka och djupluckra för större skörd

Packningen håller i sig. På SLU har man mätt packad jord år 1995 och sen återkommit 15 år senare för en ny mätning och då sett att den skadliga packningen var kvar, trots att marken inte trafikerats under dessa 15 år. Undersökningen visar att skadlig packning är en fara och något som inte försvinner av sig själv.
För att en gröda ska bli bra så måste marken vara lucker för att växten ska kunna utvecklas och få ett bra rotsystem, är marken packad kan inte rötterna komma ner tillräckligt långt ner.
Enligt Johan Arvidsson på SLU har vi många jordar i Sverige med för hårt packad mark och dålig genomsläpplighet och det är både på styva och lätta jordar.
– Allt har inte med packning från maskiner att göra.
Packning sker om trycket uppifrån är större än jordens hållfastighet.
Med sonder i jorden kan man mäta vilket tryck jorden utsätts för när man kör över fältet och även vilken deformation som blir i jorden.
Ligger man på hjultryck på 0,5 bar eller mindre blir det ingen deformation i jorden, men så fort man går över 0,5 bar blir det mer eller mindre packning i jorden.
Viklet tryck får man då under våra stora maskiner?
Med en axelbelastnig på 18 ton, vilket är normalt på en stor tröska, måste man ha 1,6 bar i däcken och då blir trycket i marken cirka 2 bar, väl över gränsvärdet. Med dubbelmontage på en stor traktor kan man precis komma ner till 0,5 bar.
Kan man förbättra gamla skador i alven?
Mekanisk alvluckring innebär att man bryter upp jorden, men av någon anledning får man sällan positiva effekter av alvluckring, men det finns undantag.
– Men då har man gjort mer än bara luckra mekaniskt.
I ett försök luckrade man under plogsulan och samtidigt tillförde man kalk. Detta visade att man fick skördeökning på i snitt 7 procent där man även tillförde kalk och ingen skördehöjning där man bara djupluckrade.

Relaterade artiklar