ANNONS

Kalvdödligheten halverad i nytt projekt

En kombination av tävling och stallskolor har brutit kurvan för kalvdödlighet hos 29 mjölkproducenter i Danmark. Rådgivningsprojektet ØkoKalvekampen har lett till att fem mjölkproducenter har sänkt kalvdödligheten med 61 procent på bara ett år.
I juni kunde fem ekologiska mjölkproducenter och deras ekologirådgivare fira att de hade sänkt kalvdödligheten med 61 procent på bara ett år, och därmed vunnit tävlingen ØkoKalvekampen. Namnet innefattar ett nytt rådgivningsprojekt som SEGES (en del av Landbrug & Fødevarer) har utvecklat tillsammans med råd-givningsenheten DLBR för att minska kalvdödligheten på ekologiska gårdar.

– Det är första gången som vi har använt en tävling så aktivt i samband med rådgivning om ekologiska kalvar. Men jag tror att det ökade fokuset som har satts på problemställningen genom tävlingen är en stor del av orsaken till det fina resultatet, säger Finn Strudsholm, konsulent i SEGES Økologi och projektledare för ØkoKalvekampen till www.seges.dk.

Rent konkret har 29 ekologiska kalvbestånd fördelade på fem lag tävlat mot varandra i att sänka kalvdödligheten sedan 1 juni 2015. Kalvskötarna i varje lag har hjälpt varandra via stallskoleprincipen, där man besöker varandra och hjälps åt att hitta lösningar på problem på den aktuella gården.e749340b-2ed0-4765-84ae-2a351fc0fdcc

Relaterade artiklar