Klimatstyrning kan styra krukväxters tillväxt
I växthus används ofta kemiska retarderingsmedel för att få blommorna att växa i rätt takt fram till den dag då man vill sälja dem. Att uppnå ett kompakt växtsätt utan kemiska retarderingsmedel är en viktig utmaning. En forskare vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har testat en metod som minskar behovet av kemiska medel med kraftiga och fina krukväxter som resultat.
Tillväxtreglerande metoder behövs inom trädgårdsnäringen, eftersom ett kompakt växtsätt betyder mycket för produktions- och transportkostnaderna. Den metod som nu testades, dynamisk klimatstyrning, brukar användas för att minska energianvändningen. Den innebär att temperatur och koldioxid i växthuset får styras av ljustillgången.
– Nu kan vi visa att dynamisk klimatstyrning också kan reglera plantornas tillväxt och göra dem tåligare, så att de får bättre kvalitet och hållbarhet, säger Klara Löfkvist, forskare på JTI.
Tillsammans med Jonas Möller Nielsen, konsult inom växthus- och energiteknik, testade hon metoden på några olika sorters julstjärna hos två prydnadsväxtodlare i Skåne.
– Julstjärna är en växt som odlas av många. Den kräver normalt kemisk tillväxtreglering och är dessutom en svår växt att odla, säger Klara Löfkvist.
När man testade dynamisk klimatstyrning, gjorde man det i kombination med odlingsmetoden morgondropp som innebär en sänkning på minst 5 grader av temperaturen, jämfört med dagtemperaturen, under morgontimmarna före soluppgång.
– Dynamisk klimatstyrning har en viktig roll att fylla om man vill minska behovet av kemikalier, och vi rekommenderar alla odlare att införa det i sin produktion tillsammans med morgondroppet som också är mycket viktigt, säger Klara Löfkvist.
För att kunna använda metoden fullt ut är det dock viktigt att man tillsätter koldioxid i växthuset, eftersom brist på koldioxid ger sämre tillväxt och kvalitet. När man använder dynamisk klimatstyrning höjer man temperaturen i växthuset genom att utnyttja instrålningen från solen och luftar mindre, vilket kan leda till koldioxidbrist.
I rapporten bifogas ett schematiskt diagram som visar en odlingsrekommendation för röda sorter av julstjärna.
Arbetet har utförts inom Minor Use – IPM som drivs av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). IPM (Integrated Pest Management översatt till Integrerad Produktion) verkar för att minimera behovet av kemikalier inom växtodlingen genom att satsa på produktionsmetoder som stärker plantorna och minskar påverkan från växtskadegörare.
Rapporten “Retardering av julstjärna med hjälp av dynamisk klimatstyrning och morgondropp” finns på JTI:s webbplats.