ANNONS

Konsumtionen av köksväxter har fördubblats sedan 1980

Jordbruksverkets årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll visar i år att konsumtionen av köksväxter som morötter, tomater och gurka har ökat rejält på senare år i Sverige. . Med hjälp av statistiken går det att följa utvecklingen från 1960-talet fram till år 2021.

Statistiken visar att totalkonsumtionen av köksväxter som exempelvis morötter, tomater och inlagd gurka, har nästan fördubblats sedan år 1980, till 81 kg per person år 2021.
Störst har konsumtionsökningen varit för färska och frysta köksväxter, från 32 till 65 kg per person och år.
Statistiken visar även att direktkonsumtionen av choklad och konfektyrvaror har ökat med 61 procent sedan 1980 och ligger 2021 på 16 kg per person och år.

Jordbruksverket gör beräkningen genom att ta den svenska produktionen plus import minus export delat med medelbefolkningen. Syftet med statistiken är inte främst att redovisa exakta siffror för specifika livsmedel under enskilda år utan att följa konsumtionsutvecklingen på lång sikt.

Relaterade artiklar