ANNONS

Kramer – långt framme med eldrift

Tyska Kramer har varit flitiga utställare på årets lantbruksmaskinmässor och visade en hel del nyheter inom eldrift.

Innovationerna inom nollutsläppssektorn började för Kramer redan år 2016 då de var den första tillverkaren som presenterade den fyrhjulsstyrda e-hjulslastaren, som då belönades med många innovationspriser. I år visar Kramer uppföljaren till dagens framgångsrika modell, KL25.5e. Den största elhjulslastaren i Kramer-portföljen är utrustad med ett 96-volts litiumjonbatteri för en körtid på upp till 4 timmar utan mellanliggande laddning. Ur ett designperspektiv imponerar e-hjulslastaren också med sin tillplattade batterihuvsdesign för optimal sikt bakåt. Oavsett e-teknik erbjuder lastaren kompakta dimensioner samtidigt som den levererar optimala prestandavärden vid stapling och skopadrift. Med en staplingslast på 1 750 kilogram och en arbetsvikt på 3 800 kilogram är hjullastaren på intet sätt sämre än sin dieselmotsvarighet.
Den andra nollutsläppshöjdpunkten är en ultrakompakt, elektrisk teleskoplastare, KT144e. Även här är 96-volts litiumjontekniken installerad. Med sina dimensioner, en höjd på mindre än 2 meter och en bredd på cirka 1,60 meter, samt sin maximala arbetsvikt på 3 250 kilogram, har den fantastiska prestandadata. Både prestandaparametrarna, terrängmobiliteten och dess enkla manövrering matchar egenskaperna hos den konventionella Kramer KT144 dieselteleskoplastaren. Fordonets totala prestanda överträffar till och med dieselmodellens: tack vare elmotorn är kraften omedelbart tillgänglig i körningen och i lastsystemet. Den maximala hastigheten för e-teleskoplastaren är 25 km/h. Ett 18 kWh eller 28 kWh batteri finns tillgängligt för denna modell.
Ämnet laddning är helt omtänkt för båda maskinerna. Inte bara har laddningskapaciteten för inbyggd laddare höjts avsevärt utan framför allt har stor vikt lagts vid förbättrad tillgänglighet till laddningskontakten. Enhetlig drift över alla produkter var lika viktig som integrationen av den standardiserade typ 2-kontakten, som är känd från bilsektorn. I framtiden kommer det därför inte att spela någon roll om du laddar i ett vanligt hushållsuttag, ett industriuttag, en wallbox eller en allmän laddplats.
– Nollutsläpp blir alltmer i fokus inom jordbruket. På grund av fallande eller stagnerande inmatningstariffer har användningen av egen el blivit mer attraktiv. Men de låga bullerutsläppen spelar också en stor roll när man tänker på boskapsgårdar eller semestergårdar, till exempel, förklarar Christian Stryffeler, vd för Kramer-Werke.

Ny design för teleskoplastarna
Kramers teleskoplastarserie från 3 – 5,5 ton nyttolast har fått en ansiktslyftning som kommer att visas för första gången under höstens mässor SIMA, EIMA och EuroTier. Synlighet av arbetsområdet är ett avgörande element i teleskoplastare. I kombination med fokus på säkerhet kan Kramer göra mål med en ny motorhuvsdesign som används på maskinerna KT356, KT307, KT357, KT3610, KT407 och KT457. Resultatet är bästa möjliga vy till höger. Dessutom har funktioner som differentialspärr och laststabilisator uppdaterats. De andra innovationerna, som optimeringen av ecospeedPRO-drivningen för de stora modellerna från KT457-KT559, eller en mekanisk 100 % differentialspärr i framaxeln, erbjuder också kunderna ett betydande mervärde. Maskinernas funktionalitet är därför optimal för jordbruksapplikationer som i biogasanläggningar och stall.

Smart Attach – Det helhydrauliska snabbkopplingssystemet
Med Smart Attach kan redskap med ytterligare hydraulfunktioner, såsom en sopmaskin eller en ensilageskopa, kopplas till och från på några sekunder utan att behöva lämna hytten. Med Smart Attach kopplas den 3:e styrkretsen, som tidigare behövt kopplas manuellt med ytterligare hydraulslangar, automatiskt till redskapet via snabbfästets låsstift. Detta resulterar i en avsevärd tidsbesparing på cirka 2,5 minuter per kopplingsprocess. Med 10 bilagebyten per arbetsdag och ett timpris på 30 € sparas 90 timmar eller nästan 3 000 € årligen. Användningen av snabbfästet är lika enkel som vanligt och föraren behöver ingen instruktion. Det speciella med Kramer-systemet är att befintliga redskap kan kombineras med snabbbytesplattan eller att Smart Attach-tillbehör kan kopplas till befintliga maskiner, vilket innebär full flexibilitet. En eftermonteringssats för befintliga Kramer hydrauliska redskap är också tillgänglig. Dessutom tillhandahålls CE-försäkran om överensstämmelse i samband med Kramer-tillbehör från fabrik.

– De internationella lantbruksmässorna som Sima, Eima och EuroTier är alltid en höjdpunkt för oss, men i år är vi särskilt glada över att kunna presentera Kramers produkter och framför allt innovationerna för våra besökare personligen, avslutar Christian Stryffeler.

Relaterade artiklar