KRAV-certifierad biogödsel
Den biogödsel som Tekniska verken producerar i sin biogasanläggning i Linköping, har nu blivit KRAV-certifierad. För att det skulle kunna bli möjligt krävdes först ett godkännande av Jordbruksverket för insamlingssystemet av hushållens matavfall, vilket tog ett helt år. Tekniska verken rötar inte bara matavfall från Linköping och ett flertal andra svenska kommuner, utan även matavfall från ett antal norska kommuner. Jordbuksverket hänvisade därför i sitt beslut till Mattillsynet (Norges motsvarighet till Jordbruksverket) som skulle godkänna hanteringen av sitt eget insamlingssystem innan certifieringen kunde bli möjlig.Efter det kunde Tekniska verkens ansökan granskas av certifieringsorganet KIWA Sverige AB som utfärdade KRAV-certifikatet den 27 mars.
Vid biogasproduktion blir avfall till en resurs, och förutom att producera förnyelsebart fordonsbränsle sluts också kretsloppet när näring återförs till lantbruken från det material som rötas och blir till biogas.
– Det är till största delen matavfall, vegetabiliska rester och andra rester från lantbruken som till exempel slaktavfall och mjölkproduktionsrester som blir biogas. Biogödseln, som blir kvar efter rötningen, är näringsrik och utgör en värdefull resurs som kan ersätta en del konstgödsel, säger Anna Lövsén, divisionschef Vatten, på Tekniska verken.
För de ekologiska lantbrukarna som inte tillåts gödsla med konstgödsel är KRAV-certifierad biogödsel ett av få möjliga gödselmedel.
– Jag är jätteglad över att kunna få biogödsel nu, dels för att det är stor brist på andra KRAV-gödsel som dessutom är dyrare, och dels för att biogödseln verkar mycket snabbare och går rakt ner i rötterna så växterna kan tillgodogöra sig näringen direkt. Andra gödselpreparat ska tillsättas så tidigt som möjligt på våren, medan biogödseln kan tillföras i april när man ser hur grödan kommit upp, vilket gör att man kan precisionsodla. Sedan tycker jag att kretsloppstänkandet är jättebra, säger Sverker Peterson, lantbrukare på Bjälbo Gård.
På grund av Jordbruksverkets långdragna handläggning räcker inte den biogödsel som produceras i vår till alla lantbrukare som vill ha, utan bara till de som sedan tidigare har avtal om leveranser av KRAV-certifierad biogödsel.
– Men vi kommer att fördela de mängder som vi kan få fram så rättvist som möjligt under den tid som återstår av vårbruket, säger Anna Lövsén.
Inför nästa gödslingssäsong räknar Tekniska verken med, om regelverken inte ändras igen, att kunna erbjuda alla de ekologiska lantbrukare som önskar KRAV-certifierad biogödsel.