Kvalitetsbrister i gårdslagrat spannmål
En färsk rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att det är vanligt med brister i kvaliteten i gårdslagrad spannmål. En orsak är förändringar i klimatet.
– I takt med att vi allt oftare har extremväder med torka och översvämningar, ökar utmaningarna med att konservera och lagra spannmålen på ett bra sätt, säger Linda Engblom, forskare på SVA.
Det finns goda möjligheter att förebygga problem. Några handfasta råd finns via följande länk.
Att konservera och lagra spannmål på ett bra sätt är viktigt för djurens hälsa, djurens produktionsnivå och produktionen av säkra livsmedel. Klimatförändringar, strukturomvandlingen i jordbruket och ett osäkert omvärldsläge gör att vi behöver öka medvetenheten om vikten av en bra hantering av spannmål. Arbetsmetoder och anläggningar behöver anpassas till dagens och morgondagens krav.
Före skörd
Innan du skördar ska du städa ur lagringsutrymmen, tork, grop, elevatorer, trösktank och vagnar så gott det går och även göra nödvändigt underhåll. Då minskar du risken för både skadeinsekter och kontaminering från mögelsporer. Använd i första hand torr mekanisk rengöring, då vatten kan leda till att mögel, bakterier eller skadedjur växer till.
Under skörd
Tröska vid rätt tidpunkt och undvik att tröska liggsäd eller där vildsvin har bökat sönder marken. Tröska i en takt där du hinner konservera spannmålen, till exempel genom att du hinner torka i samma takt som du tröskar. Undvik så långt det är möjligt att mellanlagra otorkad spannmål. Behöver du mellanlagra spannmålen finns det riktlinjer utifrån vattenhalt och temperatur. Följ alltid ”först in, först ut”-principen, det vill säga konservera det som har skördats först. Torka ner till minst 14 procent torrsubstans och se till att spannmålen är kyld innan den slutliga lagringen sker. En torr och kall spannmål är en förutsättning för att minska risken för tillväxt av mögel och skadeinsekter.
Om kapaciteten för att torka inte räcker till, kan lagring i limpa vara ett alternativ. Det är då viktigt att den läggs på hårdgjord yta med fall så att vatten inte rinner in och att du har en god skadedjurskontroll, som vid all lagring av spannmål.
Efter skörd
Håll en kontinuerlig kontroll på din torkade spannmål. Titta, känn och lukta. Övervaka temperaturen regelbundet. I början av lagringen och under våren bör temperaturen mätas en gång i veckan, under vintermånaderna räcker det ofta med en gång i månaden. Skriv ner dina temperaturmätningar, så att du kan följa om en förändring sker. Genom att hålla koll på temperaturen upptäcker du om spannmålen börjat ta värme på grund av mikrobiell aktivitet. Då behöver du genast ta till olika åtgärder såsom luftning, rundkörning eller att torka om spannmålen vid behov. Inspektera även så att fukt eller vatten inte kommer in eller att inte skadedjur förekommer.
Att ta hygienanalyser av din lagrade spannmål hjälper dig att få svar på den hygieniska kvaliteten på spannmålen, men också ge vägledning vad den kan användas till. Till exempel kan påverkade partier behöva spädas med bättre partier eller ges till djur som är mindre känsliga.
Det finns även fodertillsatser på marknaden som är godkända för att minska mykotoxinkontaminering i fodret. Alla fodertillsatser är utvärderade av Europas livsmedels- och fodersäkerhetsmyndighet EFSA, så att de är säkra för djur, människor och miljön samt att de är effektiva.
Planera för i morgon
Fundera på dina förutsättningar när det gäller att kunna konservera och lagra din spannmål på ett bra sätt även under år med god avkastning, men högre skördevattenhalter. Forskning visar att vi i Sverige ofta har en underdimensionerad torkningskapacitet jämfört med tröskningskapaciteten.
Det finns stöd att söka för ny-, om- och tillbyggnad av anläggningar för torkning och lagring av skörd.