Kyld spannmål – mindre insektsrisk
Under senare år har det blivit alltmer uppenbart att långtidslagrad spannmål behöver kylas ordentligt för att undvika mögel-, svamp- och tillväxt i olika former av spannmålslager. Problemen finns inte bara i olika former av träkonstruktioner utan även i moderna lösningar av plåt- och betong.
Klimatet förändras. I länder som Tyskland och Frankrike har lantbrukare under lång tid vants sig vid behoven av bra kylning av spannmål. Lagringsinsekter utvecklas mycket snabbt vid kärntemperaturer över 15 grader; undersökningar ger vid handen att tio lagringsinsekter vid kärntemperatur överstigande 15 grader efter 12 veckor blir över hundratusen. Spannmålen försämras i kvalitet och spannmålen blir svårare att sälja.
I länder söderut jobbar man preventivt med att minska riskerna med skadeinsekter. Tyska DLG rekommenderar t.ex inga lantbrukare att ens överväga att bygga spannmålsanläggningar i trä, detta då lagringsinsekter gärna borrar in sig i porösa material och även vid gasning, tenderar problemen att kvarstå och återkomma. Många gårdar i södra och central Europa har tillgång till kylmaskiner när ventilation inte räcker till. Planlager och silos utan ventilationsmöjligheter funderar man inte ens på att lagra spannmål i.
Spannmålshandlare i Sverige har under lång tid hanterat detta problem med kylaggregat. Det är först på senare tid som svenska gårdar börjat snegla på tekniken. Företag som Anticimex och Novus – som utför bekämpning av skadeinsekter – rapporterar kraftigt ökade problem med lagringsinsekter. Problemet är här för att stanna.
Vintrarna har förändrats, tillgången på riktigt kalla nätter har minskat där man med dimensionerade fläktar och korrekt luftfördelning kan få ned kärntemperaturen under 10 grader då insektsproblemet avstannar nästan helt. Insekter trivs inte i kall spannmål och de kan inte föröka sig i låga temperaturer. Äldre anläggningar med axialfläktar eller underdimensionerade luftkanaler ställer till det. De får inte in den luftmängd som behövs i dagens stora lager. Förändrade handelsmönster men även storleksrationaliseringen av svenskt jordbruk innebär att allt mer långtidslagring sker på gårdsnivå och att allt större volymer ska hanteras på varje gård.
Kylmaskiner är relativt dyra i inköp och certifieringskrav gör att de kostar löpande för ägande. Farm Mac lanserar därför ett uthyrningskoncept för kylaggregat för att möjliggöra för svenskt jordbruk att kyla spannmål effektivt. Parallellt med detta startar Farm Mac även försäljning av både Weisshaar och Goldsaats kylmaskiner som länge haft en stark marknadsposition i Tyskland. Det finns många olika storlekar som möjliggör en bra anpassning till gårdens behov. Detta som komplement till de tork- och lagringslösningar som företaget är känt för på den svenska marknaden.
Första modellen som lanseras och som finns för uthyrning är Weisshaar GKT91 med en kapacitet av upp till 210 ton kyld spannmål per dygn (snitt 120), 8400 m3/h, effektbehov 34 Kw, 50 Amp.