ANNONS

Kylfläktar till mjölkkor lönar sig

En studie på mjölkgårdar i Wisconsin visar att det kan löna sig med kylfläktar för mjölkkor. Värmestress minskar mjölkproduktionen och kan i värsta fall skapa lägre fruktsamhet. Temperaturen i södra Sverige är liknande den i Wisconsin.

Det är känt att mjölkkor inte trivs om det blir för varmt utan drabbas av värmestress. Studier, som här sammanfattas av Markus Hoffmann på Greppa Näringen, visar att de äter 20-30 procent mindre. Även mjölkkvaliteten i form av stigande celltal försämras vid värmestress. Mer av deras energi går åt till underhåll och att andas och mjölkavkastningen sjunker. Om korna inte mår bra ökar klimatavtrycket per liter mjölk. Ofta används ett temperatur-och-relativ-luftfuktighetsindex (THI) för att bedöma risken för värmestress hos kor. Om det är lägre än 68 uppvisar kor vanligen inga tecken på värmestress, vid 68 till 72 är det låg stress, 72 till 78 är måttlig stress och över 78 är det hög stress med påtaglig påverkan på mjölkavkastningen.

Wisconsin versus Sverige
I delstaten Wisconsin i nordöstra USA gjorde forskare en studie över när det lönar sig med kylfläktar i stallet för mjölkkor. Även om studien gjordes i en annan världsdel än Europa där Sverige ligger så var de faktiska temperaturerna i studien liknande de i södra Sverige. I Sverige rekommenderas dock ofta duschar för att undvika värmestress.
Studien gjordes för en tänkt medelgård med 600 mjölkkor. För de fyra olika situationerna med värmestress (ingen, låg, måttlig och hög) antogs att mjölkavkastningen sjönk med 0, 5, 10 och 15 procent. Det var en enkel studie genom att den satte elförbrukningen och kostnaden för den i relation till kostnaden för minskad mjölkproduktion. Kostnaden för att köpa in och installera kylfläktarna togs inte med i studien eller den kostnad som uppstår om även kornas fruktsamhet minskar på grund av värmestress, vilket också kan vara en effekt.

Vissa dagar med hög värmestress
En rekommendation är att om den omgivande temperaturen är över 20 grader ska luftflödet per ko vara minst 1 700 m3 för att motverka värmestress. Under de fem år som THI undersöktes var dagarna utan värmestress flest till antalet. Under 2020, 2021 och 2022 observerades inga dagar med hög värmestress men däremot under 2023 och 2024.
Priset på mjölk och foder varierade betydligt mellan åren vilket skapade stor variation i lönsamhet. Priset på el var däremot ganska stabilt och under perioden motsvarande kring 1,2 kronor per kwh.

Lönar sig ofta
Under de fem testmånaderna maj till och med september var omgivande temperatur ofta över 20 grader. Oftast inträffade det i juli. Som mest var det i juli 2024 varmare än 20 grader under 26 dagar och det ledde till ventilationskostnad per ko på 45 till 55 kronor. Den största mjölkförlusten var just år 2024 motsvarande cirka 300 000 kronor och den lägsta förlusten var 2021 med cirka 100 000 kronor. Som genomsnitt för de fem åren var värdet av minskad mjölkproduktion cirka 200 000 kronor och kostnaden för ström cirka 90 000 kronor.
Forskarna menar att det kan vara lönsamt med kylfläktar men att kalkylen varierar betydligt mellan åren beroende på mjölk och foderpris. Det gäller också att hålla nere fläktkostnaden. Större fläktar med variabel hastighet kan vara en bra idé men också att rengöra och underhålla sina fläktar. Bara damm på fläktbladen kan minska effektiviteten med 15 till 30 procent vilket ökar strömförbrukningen.

Relaterade artiklar