Mindre lagringsförluster med plast
Plastfilm istället för nät i pressen ger mer mjölk eller kött per
bal och möjlighet till längre lagringstid med minskade
lagringsförluster.
I ett praktiskt fältförsök har forskare Dr Dave Davies utvärderat på uppdrag av Silotite
metoden att lägga plast på mantelytan på rundbalen, jämfört med den traditionella metoden
att binda rundbalen med nät. Detta för att se vilka effekter den nya tekniken har på
näringsvärde och förluster i lagringen när man snabbare kan försluta balen och säkra
ensileringen. Pressningen av balarna utfördes med en McHale Fusion Plus som kan binda
balen antingen med nät, eller alternativt med plast. Med plastlindningen av mantelytan
kommer balen även att få ett tätare och mer formstabilt ytterskikt, som ger förbättrade
hanterings- och lagrings-egenskaper.
Försöket indelades i två led. Led 1 som utvärderade de två bindningsmetoderna nät mot
plast på mantelytan, innan traditionell inplastning i kombipressen och med en lagringstid
om 206 dagar. I led 2 förlängde man lagringstiden till hela 406 dagar och här kunde man
konstatera att balarna som fått plastfilm på mantelytan innan inplastning faktiskt hade lägre
förluster än traditionell nätbindning och inplastning hade vid lagring 206 dagar. Så försöket
visar tydligt att man med den nya tekniken, både kan räkna med högre näringsvärden och
minskade förluster, även när man har en väsentligt längre lagringstid än vad som är normalt.
Användningen av Film på Film inplastningsteknik resulterade i minskade
totallagringsförluster i led 1 med 7,35 kg TS (torrsubstans) per bal. Mätt i termer av MJ
(omsättbar energi) ger dessa 7,35 kg TS per bal mjölkproducenten ytterligare 15,0 liter
mjölk eller köttproducenten ytterligare 1,9 kg nötkött.
Den överlägsna effektiviteten hos Film på Film inplastningssystem gav ett ännu bättre utfall
i led 2 med en längre lagringsperiod, som visade att Film på Film inplastningssystemet
levererat ytterligare 5.83kg TS (torrsubstans) per bal med Film på Film än efter en mer
normal lagringsperiod om 6 månader.
När det kvantifieras som näring i MJ för led 2 resulterar det i att mjölkproducenten får ut
ytterligare 11.89 liter mjölk eller köttproducenter ytterligare 1,52 kg av köttproduktion vid
lång lagringstid. Tillsammans har de båda leden av detta gårdsförsök visat att Film på Film
inplastningssystemet kan vara till stor nytta för lantbrukarna.
Medan balarna i försöksled 1 öppnades och utvärderades efter 206 dagar efter ensilering,
lagrades balarna i led 2 ytterligare 200 dagar, vilket tar deras totala lagringsperiod till 406
dagar.
De viktigaste resultaten av bedömningen på gården och den kemiska analysen av både Film på Film och nät & inplastningsmetoderna var:
• Film på Film inplastningssystem som ger ett bättre skydd och bevarande av ensilagebalar
som lagras under längre perioder.
• Medan de totala förlusterna för båda inplastningssystemen ökade med en längre
lagringsperiod, var lagringsförlusterna med nät och inplastade balar (24.55kg) mer än
dubbelt så höga som med Film på Film (11.37kg) vid 406 dagars lagring.
• De genomsnittliga mögelförlusterna för nät & inplastning på 16,8 kg TS var betydligt
högre än de genomsnittliga mögelförlusterna på 6,59 kg TS som uppmätts för
Film på Film i led 2.
• Vid 13 månader, visade Film på Film en liknande nivå av lagringsförluster som nät &
inplastning uppvisade med 6 månaders lagringstid.
• Vid längre lagringsperiod sågs sockernivån sjunka i båda inplastningssystemen.
Sockernivån mätt i balar med Film på Film (48,8 g/kg TS) var 21 % högre än
sockernivåerna i balar med nät & inplastning (38,4 g/kg) i led 2.
Konklusionen blir att en investering i Film på Film-tekniken i kombipressen ger både mer
produktion och säkrare lagring av det värdefulla ensilaget. Det ger en bättre lönsamhet i den
ekonomiskt pressade mjölkproduktionen, genom att kunna producera 15 – 27 liter mer
mjölk per ensilagebal beroende av lagringstid. Lägg därtill en stabilare bal för transport och
tryggare lagring.