ANNONS

Långdraget krig utan sanktioner

Det nya fraktavtal som tecknades i torsdags mellan Ryssland och Ukraina har medfört att analytiker på marknaden tror på ett långdraget krig och det är anledningen till att spannmålspriserna trots avtal steg lite i slutet av denna veckan.

Spannmålspriset föll initialt, vilket var den normala reaktionen på ett nytt avtal som medför att Ukraina kan fortsätta exportera spannmål via de tre hamnarna vid Svartahavet utan risk för ryskt anfall. Men när marknaden tagit till sig hela effekten av avtalet menar analytiker att det här inte kommer att pågå så länge samt att kriget kommer bli långdraget mellan Ryssland och Ukraina. Därmed steg priserna på spannmål igen, men bara lite och totalt för veckan är det minus.
Bakgrunden är att fördelarna i avtalet är mest till Rysslands fördel. Deras Rosselkhozbank kopplas in på det internationella banksystemet Swift vilket medför att Ryssland återigen kan göra internationella transaktioner. Det finns inte mycket till sanktioner kvar mot Ryssland som har verklig ekonomisk betydelse för landet längre.
Ryssland har haft stora motgångar i kriget mot Ukraina och köper sig nu mer tid genom detta fyra månaders avtal. Samtidigt innebär uppgörelsen att Ryssland kan öka sin export av vete och det finns gott om vete i Ryssland, klar för export. Därmed är det inte osannolikt att spannmålspriserna faller igen.

Relaterade artiklar