Lantbrukare nöjda med djurskyddskontroll
En undersökning visar att merparten av lantbrukarna är nöjda med de djurskyddskontroller som länsstyrelsen utför och de flesta upplever att djurskyddshandläggarna är professionella och sakliga. Resultaten visar även att bemötandet är centralt för hur lantbrukare upplever kontrollen och vilket förtroende man känner för djurskyddshandläggaren.
Flertalet lantbrukare beskriver att de har upplevt ett bra bemötande vid kontrollen. Det visar den undersökning Jordbruksverket har genomfört över hur lantbrukare med djurhållning upplever länsstyrelsernas djurskyddskontroller. Enkäten skickades ut till nästan 2 000 lantbrukare som nyligen haft en djurskyddskontroll. Av dessa svarade 42 procent, det vill säga 827 djurhållare, på enkäten.
Resultatet av enkäten visar bland annat att:
Mer än 80 procent är nöjda med hur länsstyrelsen genomförde den senaste djurskyddskontrollen, och av dessa är 34 procent mycket nöjda.
Mer än 80 procent upplever att deras senaste djurskyddskontroll genomfördes på ett professionellt och sakligt sätt, och av dessa svarade nästan 40 procent med det högsta positiva svarsvärdet.
Mer än 80 procent upplever att de har haft goda möjligheter att föra dialog med djurskyddshandläggaren vid kontrollen, och av dessa svarade nästan 50 procent med det högsta positiva svarsvärdet.
Viktigt att ta reda på hur kontroller upplevs
Syftet med djurskyddskontrollerna är att säkra att djurskyddsreglerna följs. Resultatet från kontrollerna sammanställs årligen i en nationell djurskyddsrapport som Jordbruksverket publicerar. Precis som tidigare år visade rapporten för 2023 att de flesta lantbrukare följer djurskyddsreglerna men också att det upptäcks brister vid kontrollen som lantbrukare behöver rätta till.
Det är också viktigt att veta hur kontrollen upplevs av lantbrukare för att bedöma hur den fungerar och kan utvecklas. Rådet för djurskyddskontroll* tog därför ett initiativ till en enkätundersökning där frågor ställs till lantbrukare för att få en bild av hur de upplever djurskyddskontrollen. Målet är att resultaten i undersökningen ska kunna användas för att utveckla djurskyddskontrollen.
– Kontrollerna är viktiga för att samhället ska kunna ha förtroende för livsmedelsproduktionen, och samtidigt är det viktigt att den som blir kontrollerad känner ett förtroende för att kontrollen går rätt till. Det är därför viktigt att vi får reda på hur kontrollen upplevs och hur den kan utvecklas, säger Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket och ordförande i rådet för djurskyddskontroll.
Bemötandet har betydelse
Djurhållarna fick även möjlighet att lämna fritextkommentarer i enkäten. De flesta fritextkommentarerna handlar om djurskyddshandläggarens bemötande, där de flesta djurhållare skriver att de har upplevt ett bra bemötande vid kontrollen. Sedan flera år tillbaka arbetar länsstyrelserna på flera sätt med bemötande, bland annat med motiverande samtal.
– Det är glädjande att de flesta som svarat på enkäten är nöjda med kontrollen och att många är mycket nöjda. Det visar på att dialogen mellan lantbrukare och myndighet fungerar i de flesta fall och bemötandet är en viktig del av detta. En liten grupp är dock mindre nöjda och deras synpunkter tar vi med oss i arbetet för att fortsätta utveckla kontrollen tillsammans med länsstyrelserna, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.
Kompetens inom djurskyddskontroll – och kompetens på djurhållning
I enkäten har lantbrukarna även kunnat ge förslag på förbättringar. Flera lantbrukare önskar att djurskyddshandläggarna har större sakkunskap och praktisk erfarenhet av de djurhållningar de kontrollerar.
Det är viktigt att komma ihåg att det är djurhållarna som behöver, och har krav på sig, att vara tillräckligt kunniga inom den djurhållning de har och det är också djurhållarna som har ansvaret för att lagstiftningen följs. Myndigheternas ansvar är att kontrollera att djurskyddslagstiftningen följs och behöver ha tillräcklig kompetens för detta.
– Vi ser att djurskyddshandläggarens kunskaper, erfarenheter och förståelse både för en viss typ av djurhållning och för lantbrukarens förutsättningar i stort kan påverka bland annat förtroendet för kontrollerna. Detta är också en av flera anledningar till varför det är viktigt att länsstyrelserna har möjlighet att prioritera kontinuerlig fortbildning och kompetensutveckling av djurskyddshandläggarna, säger Anna Tilly, enhetschef på djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket.