ANNONS

Larvskador på höstrapsen

IMG_6209
Det har kommit in rapporter om problem med skidgallmygga från flera håll i landet. Skidgallmyggan lägger ägg som kläcks till larver i skidorna. Skadorna är lätta att se då skidorna blir gula och öppnar sig och skördeförlusterna kan bli stora.
Anneli Kihlstrand på Svensk Raps berättar att angreppen är värst i fältkanterna och att  man även sett ett samband med mer angrepp i fält som gränsar till fält där det odlades oljeväxter i fjol.
Skidgallmyggan bekämpas genom att man sprutar mot rapsviveln under blomningen. Rapsviveln sticker hål i rapsplantan där skidgallmyggan senare kan lägga sina ägg.
– Förmodligen har rapsvivelbekämpningen haft otillräcklig effekt. Den svenska tröskeln för bekämpning sattes under säsongen till 1–2 rapsvivlar per planta, eller 0,5–1 rapsvivel/planta vid samtidig förekomst av skidgallmygga. Även den danska tröskeln modifierades under säsongen från 6 vivlar/planta ner till 1–2, säger Anneli Kihlstrand.
Men oavsett bekämpningströskel är det frågan om den gamla taktiken fungerar. Även behandlade fält har skador av skidgallmygga i år och frågan är nu om denna skadegörare inte längre behöver hjälp av rapsviveln för att skada oljeväxterna.
– I dansk rådgivning pratar man om att skidgallmyggan kan göra egen skada på rapsskidorna, även utna hjälp av vivlarna, om skidorna är kortare än 2 centimeter.
I Danmark behandlar man direkt mot skidgallmygga när dessa förekommer, normalt i slutet av blomningen. Problemet med dessa behandlingar är att rapsen är så pass stor att det är svårt att ta sig fram med växtskyddssprutan i fältet.

Relaterade artiklar