Låt Danmark stå för CO2-experimentet själva
Med koldioxidavgifter inom lantbruket blir livsmedlen dyrare. Om det är Arlas koncernchef Peder Tuborgh övertygad medan Danmarks statsminister Mette Frederiksen i debatten låtit meddela att koldioxidavgifter på danskt lantbruk inte ska påverka livsmedelspriserna.
Personligen är jag övertygad om att Peder Tuborgh får rätt. Även lantbruk som lyckas anpassa sin produktion så det blir netto noll utsläpp och därmed inga koldioxidavgifter till danska staten tvingas till stora investeringar eller drar på sig andra kostnader för att minska koldioxidavgången. Det blir en ökad kostnad någonstans i produktionen och då blir livsmedel dyrare.
Hur danska staten vågar gå före alla andra länder i denna fråga är ett mysterium. Danmark exporterar stora mängder livsmedel och blir då dessa dyrare än andra alternativ på världsmarknaden blir det svårare att sälja, även om dessa kommer att marknadsföras som koldioxidneutrala, i den mån det går.
Fel väg
Förutom att danska politiker dragit igång ett experiment som kan bli mycket kostsamt kan man ju fråga sig varför man överhuvudtaget ger sig på lantbruket som i grunden bygger på fotosyntes och naturskötsel och i det stora hela inte påverkar ökningen av koldioxid i atmosfären alls.
Så länge det pumpas upp olja från hav och land och förbränns borde politiker inte pillra i någon annan verksamhet.
Produktionen och konsumtionen av olja slår rekord år 2024 och förväntas öka ytterligare nästa år.
Titta nu på
Danska politiker försöker nu få andra länder i EU med på samma tåg, men jag hoppas att resten av Europa inte ansluter sig till den galenskapen.
De nya reglerna börjar gälla år 2027 i Danmark. Låt danskarna komma igång med det nya systemet, och så utvärderar vi andra det efter fem år. Då får vi fakta både vad gäller lantbrukets konkurrenskraft med koldioxidavgifter samt effekten av systemet rent klimatmässigt.