Liten smidig skördare
Timberjack TJ570 är en liten smidig skördare för gallring och som med ackumulerande aggregat funkar bra till skörd av bioenergi.
Timberjack TJ570 är en mycket ovanlig modell och svår att hitta begagnatprisexempel på. Efterföljaren heter Timberjack TJ770, vilken är vanligare.
Trots att den inte är så gammal, endast 17 år, börjar det även bli lite si och så med reservdelar. Vi brukar alltid ha prisexempel på en vindruta i reservdelslistan, men den har utgått för Timberjack TJ570 genom John Deereorganisationen.
Den här maskinen är värd ett större intresse än vad som verkar vara fallet. Med efterfrågan om mindre och lättare maskiner från skogsägarna borde TJ570 ha många uppdrag. Det finns ju nästan ingen tillverkare som gör så här små skördare i dag.
Det är en maskin för gallring och aggregatet kan även förses med ackumulerande knivar för bioenergi.
Det är en liten bekväm maskin att köra. Hytten är låg, 3,2 meter, så man kommer fram på de flesta ställena. Föraren sitter också lågt och man har bra uppsikt över kranen och aggregatet.
Motorn har man bakom sig och ljudet i hytten är 68 dBA vid tomgång och 71 dBA vid arbete vid 2 000 rpm på motorn.
Joysticks för kran och knappar till apteringssystemet finns i höger respektive armstöd. Testmaskinen är ganska sliten, men allt fungerar som det ska. Maskinen saknar ratt och även styrning av midjan sker från armsöden.
Det finns strömbrytare och kontakter både rakt fram i instrumentpanelen vid vindrutan samt i högerpanelen. Med en potatniometer i högerpaneln kan man ställa in motorvarvtal samt max körhastighet. Toppfarten är 26 km/h och dragkraften 30 kN. Såväl fram som bakaxel har differentialspärr vilka aktiveras med strömbrytare på höger armstöd.
Timberjack TJ570 är försedd med ett pendelaxelsystem där fram- och bakaxel är hydrauliskt förbundna med varandra. Systemet ger en mycket bekväm gång och man kan bland annat sidluta hela maskinen.
Timberjack TJ570 har en riktig dator med värdeaptering och skrivare.
Kranen heter FMG570 och är tillverkad av Cranab. Den har en räckvidd på drygt fem meter och lyfter där 3,7 kN. Vridningsvinkeln är 210°
Servicemässigt är det lite småkrångligt på TJ570. Huven över motorn är tung och otymplig att fälla upp. Hytten måste tippas för att man ska komma åt ventilpaket och hydraulik. Batterierna, två stycken på 107 Ah vardera sitter på motorns högra sida. Generatorn är på 100 A
Timberjack ägs numera av amerikanska John Deere och i dag heter även skogsmaskinerna John Deere. Kortvirkesmaskinerna tillverkas fortsatt i Finland och det svenska försäljningskontoret finns i Märsta.
Timberjack 570 årsmodell 1991.
Motor: Fyrcylindrig Iveco på 59 kW (80 hk) effekt vid 2 400 rpm och max vridmoment 264 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission: Hydrostat
Däck: 500/60-22.5 fram och 500/60-22.5 bak
Bränsletank: 100 liter
Kran: Cranab FMG 570
Max hydraulflöde: 190 l/min
Max hydraultryck: 210 bar
Vändradie: 4,1 m
Vikt: 5 300 kg (varv 52% på framaxeln)
Serviceintervall: Motoroljebyte 200 timmar (11,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 600 timmar (2,3 liter), Hydrauloljebyte 1 600 timmar (100 liter)
Vad kostar reservdelarna:
Oljefilter motor: 74
Luftfilter: 211
Hydrauloljefilter (pump): 283
Hydrauloljefilter (tank): 694
Hyttfläkt: 4 557
Verkmästaren: Bra motor och hydraulik
Det säger Per Sjöberg, platschef på John Deere i Mora. Han berättar att Ivecomororn och alla hydraulkomponenter i Timberjack TJ570 är bra. Det man ska se upp med när det gäller den här maskinen begagnad är sprickor i aggregat och kran. Han berättar även att maskinen är lite lätt i baken och att många satte motvikt där bak för att få bukt med det.
Andra saker som slits på Timberjack TJ570 enligt Per Sjöberg är lagren vid infästningen av portalaxlarna och hjullagren.
– Det bör man kontrollera innan man köper en begagnad TJ570, säger han.
Ägaren: Klarar ej kvistar
Morgan Zetterqvist i Årjäng hade en Timberjack TJ570 för att köra i den egna skogen. Han har 600 hektar egen skog och kör även externt. I företaget finns två skördare och en skotare. Men Morgan Zetterqvist hade inte sin Timberjack TJ570 så länge.
– Den var okej i första gallringen men redan i andra gallringen blev det problem om träden var för grova och när det var mycket kvistar gick det inte heller bra, berättar Morgan Zetterqvist.
Han bytte till en Timberjack 770, modellen större, vilket han anser vara mer produktiv och starkare. Han vill inte avråda för maskinen. Den är bra för sin storlek, men medelstammen för inte överstiga 20 centimeter för att TJ570 ska fungera bra.
En annan sak som gör Morgan Zetterqvist fundersam till TJ540 är det faktum att små maskiner alltid tar mer stryk i skogen än stora.