Livsmedelsproduktion avgörande för Sveriges motståndskraft
I går den 19 december överlämnar Försvarsberedningen sin andra rapport med inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret. I rapporten omnämns den gårdsnära delen av livsmedelsproduktionen, så kallad primärproduktion, som en del av Sveriges försvar och avgörande för samhällets motståndskraft.
– Äntligen tar Sverige ett ordentligt steg mot ett modernt civilt försvar som inkluderar en tryggad livsmedelsförsörjning, där det viktiga arbetet som sker på och i nära anslutning till gården tydligt pekas ut som en viktig del av landets totalförsvar, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.
Försvarsberedningen fastställer i den senaste rapporten att produktion av livsmedel i Sverige är ett viktigt verktyg för att stärka den svenska beredskapen och avgörande för samhällets motståndskraft vid långvariga kriser.
– Att försvarsberedningen tydligt lyfter upp Sveriges primärproduktion är en betydelsefull signal till alla företagare i de gröna näringarna. Det svenska jordbruket är viktigt och behövs för ett robust och motståndskraftigt Sverige, säger Anna Karin Hatt.
Rapporten uppmärksammar att klimatförändringarna skapat stora behov för klimatanpassningsåtgärder inom det svenska lantbruket. Beredningen trycker även på att säkerhets- och geopolitiska händelser i omvärlden ytterligare spär på behovet av att kunna producera livsmedel inom Sveriges gränser i kristid.
– Vi har i närtid sett hur livsmedel mer frekvent används som ett geopolitiskt påtryckningsvapen vilket ytterst påverkar Sveriges försörjningsförmåga. Vi ser även hur klimatförändringarna mer återkommande påverkar vår förmåga att producera livsmedel. Det är därför bra att vikten av en fungerande primärproduktion pekas ut så tydligt i rapporten, och behoven av klimatanpassningsåtgärder, säger Anna Karin Hatt.
Sveriges jord- och skogsbrukare har redan i dag stor erfarenhet att hantera exempelvis väderrelaterade katastrofer eller utbrott av smittsamma djursjukdomar, men det saknas ett sammanhållet system som skapar robusthet för att säkerhetsställa att produktionen på gårdsnivå kan fortgå, även i ett stört läge.
– Det är viktigt att politiken snabbt kan ge besked om hur det civila försvaret ska finansernas så att en bred och stark robusthet kan byggas upp på Sveriges gårdar, säger Anna Karin Hatt.