Lönerörelsen bidrar till nästa inflationsvåg
Köpkraften hos konsumenter har fallit rejält till följd av inflation och ökade kostnader för räntor. Nu tror ekonomer att efterfrågan på större löner kommer bli orsaken till nästa inflationsvåg.
Under det första pandemiåret tryckte centralbanker världen över rejält med pengar vilket fick priserna på de flesta produkter att stiga, I kombination med leveransstörningar och Rysslands invasion av Ukraina steg vissa produkter ytterligare i pris. Inflationen blev stor i hela världen men lönerna var ungefär de samma. Därmed tappades köpkraft.
I dag har de flesta råvaror fallit tillbaka till samma nivå som före pandemi och krig. Detta gäller exempelvis stål och andra metaller, energi, gummi, gödsel. Även priserna på många lantbruksprodukter har fallit tillbaka som spannmål och oljeväxter. Trots det faller inte priserna på livsmedel och andra varor.
Ekonomer tror nu att löntagare kommer begära ökade löner, då de inte orkar vänta tio till femton år på att återfå samma köpkraft som är 2020.
Det är den danska Nationalbankens ekonom Christian Kettel Thomsen, som i en intervju i Effektivt Landbrug, menar att det därför är viktigt att riksbankerna håller kvar vid nuvarande penningpolitik och varken sänker räntan eller trycker mer pengar. För i så fall kommer inflationen att snabbt ta fart igen, menar ekonomen på banken.