LRF basen positiv efter regeringsförklaringen
De gröna näringarna nämndes i statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring. Det är en bra början menar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, som nu hoppas att de börjar att arbeta för att stärka konkurrenskraften och beredskapen runt svensk livsmedelsproduktion.
När Palle Borgström lyssnade på statsministerns regeringsförklaring kunde han konstatera att de frågor som rör hans organisation inte nämndes in några större ordalag men han var ändå nöjd att det inte utelämnades.
– Det är ju mer än vad som fanns i Tidöavtalet för där var det inte mycket som rörde landsbygden, säger han.
Han kommenterar Tidöavtalet och säger att det presenterades som en överenskommelse gällande de frågor där regeringspartierna och Sverigedemokraterna inte var överens sedan innan.
– Det var väl en sanning med modifikation för det finns ju frågor där det inte tycker riktigt samma. Det togs ett tillkännagivande i vargfrågan som inte Liberalerna ställde sig bakom. Skydd av skog samma sak, säger han.
Just skyddet av skogen är en central fråga för LRF och de hoppas att den nya regeringen ska kämpa för Sveriges sätt att bedriva skogsbruk.
– Det kommer många förslag från EU-kommissionen som kommer att ha långtgående konsekvenser för svenskt skogsbruk där EU inte förstår det svenska sättet att bruka skog. Det finns andra länder i Europa som har omfattande mängd med skog. Tyskland, Tjeckien, Polen och även de baltiska länderna har betydande mängd skog. Men det är inte bra om ansvarig kommissionär kommer från Holland, den lilla skog man har där är ju mer i form av parker, säger Palle Borgström som menar att Sverige nu måste liera sig med andra länder inom EU för att få stopp på förslag från EU-kommissionen som kan begränsa skogsbruket.
När det kommer till lantbruket så sades det att konkurrenskraften ska stärkas.
– Det är ju bra, även om det är ett övergripande begrepp som måste konkretiseras, säger Palle Borgström.
Kristdemokraten Peter Kullgren blir ny landsbygdsminister med ansvar för ett eget departement.
– Det bra att de frågorna får ett eget departement. Vi har så här långt bra kontakter med Peter Kulllgren och vi har varit med om många ministerbyten. Vi vill gärna bida med vår kunskap även framöver, säger han.
Även om Palle Borgström inte var helt nöjd med det han hörde från statsministern så är han försiktigt positiv.
– Vi kommer aldrig vara nöjda. Men det som sades i regeringsförklaring var ändå en bra början, säger han avslutningsvis.