LRF kommenterar styrmedelsutredningen
Regeringen presenterade idag kommittédirektiven för styrmedelsutredningen som ska analysera och ge förslag på vilka styrmedel som krävs för att Sverige ska kunna nå sina åtaganden i EU givet det nya utsläppshandelssystemet ETS2 – utan att den svenska konkurrenskraften försämras.
– För att säkra och stärka vår konkurrenskraft är det av största vikt att Sveriges lantbrukare får kompensation för de ökade kostnader som ETS2 medför. Detta är särskilt viktigt eftersom de flesta andra EU-länder, till skillnad från Sverige, har valt att inte inkludera lantbruket i det nya utsläppshandelssystemet, säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund.
EU:s nya utsläppshandelssystem ETS2 som införs 2027 är obligatoriskt för samtliga medlemsstater att införa, däremot så är det upp till varje medlemsland om man vill inkludera jord och skogsbruket i systemet. Regeringen meddelade redan i sin klimathandlingsplan att Sveriges arbetsmaskiner i Jord- och skogsbruket ska inkluderas i systemet.
– För att klara omställningen i de gröna näringarna behövs långsiktiga och stabila spelregler. Vi välkomnar därför att regeringen tagit till sig oron inom lantbruket kring att inkludera Jord- och skogsbruket i utsläppshandelssystemet och vilka effekter det kan få för vår konkurrenskraft, säger Palle Borgström
Han säger vidare att LRF hade dock gärna sett ett tydligare utredningsdirektiv för lantbrukssektorn. Givet den korta tidsaspekten och konsekvenserna detta kan få för Sveriges livsmedelsberedkap så är det viktigt att titta på förslag som tidigare presenterats, som exempelvis Jordbruksavdraget och Biodrivmedelspremie.
ETS2 förväntas driva upp drivmedelspriserna i Sverige. Naturvårdsverket beräknar att kostnaden per liter diesel ökar till 1,20 kr vid ett utsläppshandelspris på 49 euro per ton CO2. En del bedömare förutspår dock att utsläppsrätterna kommer bli betydligt dyrare.