LRFs nya landsbygdsprogram ställer Sveriges politiker mot väggen
Det är dags för politikerna att gå från ord till handling om vi ska kunna utveckla landsbygden i Sverige. Hittills har svenska bönder inte märkt någon förändring på gårdsnivå. Därför genomför LRF nu två viktiga åtgärder:
- Ett 20-punktersprogram som ska stärka landsbygden.
- En granskning av samtliga riksdagspartiers konkreta förslag för att förbättra förutsättningarna för att driva företag på landsbygden.
I den stora partiledardebatten i SvT i oktober var landsbygdsfrågan het. Partierna övertrumfade varandra i olika förslag. Trots ett ökat intresse för landsbygdsfrågorna de senaste åren, har få konkreta resultat märkts hos Sveriges lantbruksföretag. Därför är syftet med LRFs 20-punktsprogram att lägga grunden för tillväxt i hela landet. För att städerna ska kunna växa förutsätter det att landsbygdens företag utvecklas och levererar. Programmet presenterar 20 förslag inom tre områden som behöver utvecklats för att det ska bli attraktivt att driva företag på landsbygden, men även i staden. Det rör sig om utvecklad infrastruktur, metoder för att förbättra det lokala företagsklimatet och att säkerställa samhällsservicen i hela landet.
– Landsbygden i Sverige behöver utvecklas och vi måste därför omfamna och främja ny teknik som 5G och autonoma fordon. Samtidigt behöver vi se krafttag och långsiktiga investeringar när det kommer till bredbandsutbyggnaden, vägnätet och posthanteringen. För över ett år sedan antog riksdagen målet om en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till bland annat företagande och arbete. Om det ska bli verklighet måste Sverige skapa den grund som våra företagare behöver kunna stå på för att utvecklas, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
LRF kommer fortlöpande att kontrollera hur samtliga politiska partier lever upp till programmet. Motioner, utspel och förslag kommer att analyseras.
– I grunden handlar det om den nödvändiga klimatomställning vi står inför. Om vi inte får med både stad och land på tåget riskerar vi att misslyckas. Vi vet redan idag landsbygdens företag är en förutsättning för klimatomställningen, men landsbygden kan inte bära hela kostnaden. Utan hållbara livsmedel och en växande skogsproduktion når vi inte målet. Då krävs en mer aktiv landsbygdspolitik, säger Palle Borgström.
LRFs granskning görs för att säkerställa att landsbygdens röster tas på allvar i den nationella politiken.
– Det är viktigt för Sveriges bönder att få reda på vad de olika partierna verkligen gör för att skapa tillväxt i hela landet. Samtidigt är det värdefullt för politikerna att veta att satsningar på att stärka landsbygden kommer att uppmärksammas i breda väljargrupper. Vi för gärna en dialog med partierna om hur de kan förbättra sin landsbygdspolitik, säger Palle Borgström.
LRF VILL ATT:
- Bredbandsstödet ska förstärkas och förändras för att kunna täcka bredbandsutbyggnaden i glesbebyggda områden.
- Utbyggnaden av mobilt bredband prioriteras, med särskilt fokus på att framtidens 5G-nät snabbt når landsbygdens företag.
- Testbäddar för utveckling av autonoma fordon upprättas på landsbygden.
- Investeringar i produktion av biodrivmedel i Sverige premieras.
- Reseavdraget förändras så att det i högre utsträckning kompenserar för ökade kostnader för resor på landsbygden.
- Statliga och kommunala stöd till de enskilda vägarna utökas.
- Vägunderhåll prioriteras och att statliga samt kommunala vägar anpassas för det gröna näringslivets transporter.
- Markförläggning av elnät prioriteras.
- Fler regleringar ska genomföras för att minska oskäliga elnätsavgifter.
- Rättviksmodellens synsätt och arbetssätt ska tillämpas av fler kommuner och länsstyrelser runt om i Sverige.
- Lagstiftning om gårdsförsäljning ska utformas från ett företagar- och landsbygdsperspektiv.
- Bygglovskrav för gårdsbutiker ska tas bort.
- Utformningen av regler för bygglov förändras så att varje kommun i större utsträckning själv kan fatta beslut om undantag och dispenser.
- Strandskyddsreglerna reformeras med ett tydligare fokus på landsbygdsutveckling.
- En ny jaktlagsutredning tillsätts i syfte att ta fram en ny jaktlag som balanserar viltets värden mot viltets kostnader.
- Nya lösningar för att öka antalet utlämningsställen och bidra till snabbare och effektivare leveranser av post och paket ska stimuleras.
- Myndigheter förbättrar sin krisberedskap i dialog med det gröna näringslivet.
- Det ska finnas fler poliser på landsbygden.
- Tullens befogenheter gällande stöldgods ska utökas.
- En översyn och höjning av straffsatserna för djurrättsrelaterade brott ska genomföras.