Marknaden för jord- och skogsfastigheter återhämtar sig
Efter en tid av ekonomiska svängningar och ett högt ränteläge som lett till att köpare och säljare inte nått varandra ser vi att det ljusnar på fastighetsmarknaden för jord- och skogsfastigheter i Sverige. Det är fler fastigheter till salu och fler förmedlingar leder till avslut.
För fastighetsägare och investerare innebär detta att det finns anledning till optimism, särskilt med tanke på skogsmarkens långsiktiga värdeökning och jordbruksmarkens stabilitet.
Under år 2021 och början av år 2022 såldes fastigheter snabbt och till höga priser. Mot slutet av år 2022 började vi se en nedgång, först i södra Sverige och sedan spreds trenden till resten av landet under år 2023. Prisnedgångarna var mest markanta i södra Sverige med en minskning på nästan 7 procent, medan mellersta och norra Sverige såg nedgångar på 3,6 procent respektive 4,2 procent.
Riksbankens räntesänkning – en vändpunkt
Riksbankens nyliga beslut att sänka styrräntan från 4,0 till 3,75 procent är den första sänkningen på åtta år och signalerar en långsam normalisering av ränteläget.
– En lägre ränta minskar kostnaderna för låntagare och kan öka intresset för att köpa fastigheter. Kommer det senare under året ytterligare två räntesänkningar kan det skapa ytterligare positiv effekt, säger Mikael Sillerström, fastighetsmäklare på Ludvig & Co fastighetsförmedling.
Han lägger till att intresset från investerare ökar än mer när de alternativa placeringarna går ner i avkastning. Då är skog en attraktiv investering.
Skogsmark – en stabil investering
Prisutvecklingen på skogsmark har varit stabil över tid, trots att priserna föll något under år 2023. Enligt Ludvig & Co Fastighetsförmedling har priserna minskat med cirka 5 procent i hela landet. Den långsiktiga trenden visar dock en stark ökning av skogsmarkens värde, med en total prisuppgång på nästan 30 procent över de senaste fem åren.
– Investeringar i skogsmark förblir attraktiva på grund av den stabila efterfrågan på skogsprodukter som pappersmassa och sågade trävaror. Även med nya EU-regler som kan påverka skogsindustrin, förväntas efterfrågan på skogsråvara fortsätta öka, säger Annika Granqvist, Fastighetsmäklare på Ludvig & Co.
Jordbruksmark – Prisvariationer och ränteinverkan
Priserna på åkermark har ökat med 14 procent mellan år 2022 och år 2023. Den dyraste åkermarken har dock sett en viss prisnedgång, medan andra delar av landet upplevde mindre förändringar. Ränteutvecklingen påverkar åkermarkspriserna tydligt över tid, med högre räntor som ökar kostnaderna per hektar och därmed påverkar priset negativt.
Framtidsutsikter för fastighetsmarknaden
Marknaden för jord- och skogsfastigheter visar tecken på att återhämta sig tack vare räntesänkningarna och en potentiell ekonomisk mjuklandning.
– Att investera i skogs- och jordbruksfastigheter är en klok strategi, inte bara för dess ekonomiska potential utan också för dess stabilitet i osäkra tider. Skog är en resurs som växer oavsett konjunktur, och med en ökad efterfrågan på hållbara produkter kan detta erbjuda både trygghet och tillväxt, avslutar Mikael Sillerström.