ANNONS

Marknadsläget för spannmål och oljeväxter

Under 2012 var året med både torka och regn, vilket drog ner skördarna och kvalitén, men som å andra sidan höjde priserna på spannmål och oljeväxter. En del lantbrukare led inte alls av torka eller regn och tog otroliga skördar på närmre 12 ton höstvete och 5 ton höstraps per hektar. Andra drabbades av regnet och hade kanske svårt att få höstsått.
De som inte lyckades så höstspannmål behöver dock inte misströsta. Årets vårspannmålsskördar kunde hos en del räknas upp mot 8 ton per hektar och en smart idé är att lägga upp en bra plan för att nå dessa höga skördar om man inte hunnit höstså.
Majs är en viktig gröda i världen och kraftigt växande i Sverige. Årets majsskördar har på sina håll i världen minskat av torkan, berättar Mats Eriksson, BM Agri, på Växjö Möte. Detta gör att majspriset blir högt, men trots det förväntas EU importera 8 miljoner ton majs under nästa år. Bristen på både majs och vete gör att priserna hålls uppe.
Att spannmål och oljeväxter är attraktivt är det inget tvivel om och om 13 år, 2025, förväntas Kina ensamt ha ett behov av importerad spannmål som motsvarar dagens sammanlagda exporterade spannmålsvolym. Framtidsprognoserna talar för vidare välbetald spannmål.

Relaterade artiklar