ANNONS

Mat för 14 miljarder kronor slängs varje år

Matsvinn är ett slöseri på både pengar och resurser. Livsmedelsverket har undersökt matsvinnets kostnader i hemmet och i genomsnitt slänger vi ätbar mat för 1 330 kronor per person och år. För en familj med två vuxna och två barn innebär det en årlig kostnad på drygt 5 000 kronor.

Totalt slänger vi mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen.
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Genom att kombinera data från Naturvårdsverket, Livsmedelsverkets matkorgsundersökning, analyser av hushållens sopor och prisuppgifter från dagligvaruhandeln har Livsmedelsverkets fått fram unika siffror på vad matsvinnet kostar.

I genomsnitt slänger vi mat för 1 330 kronor per person och år, varav 833 kronor hamnar i sopkorgen och 497 kronor i vasken. För en familj på fyra personer uppgår kostnaden till cirka 5 300 kronor per år. Endast matsvinnet i sopkorgen motsvarar cirka 140 måltider.

Små förändringar kan göra stor skillnad
– En familj har många utgifter och att minska sitt matsvinn är ett enkelt sätt att spara pengar. Sedan är vi alla en del av ett större samhälle, och när vi alla gör små förändringar i hemmet, gör det stor skillnad för helheten, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

En stor del av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i hela livsmedelskedjan av olika anledningar. Livsmedelsverkets siffror visar att vi slänger mat för 13 miljarder kronor i hemmet årligen – mat som egentligen borde hamna i magen.

– Hushållens matsvinn har glädjande nog minskat de senaste åren, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Först och främst måste fler bli medvetna om sitt matsvinn, som annars lätt glöms bort. Det är först då som man kan göra något åt detta slöseri, säger Karin Fritz.

Frukt, grönsaker och bröd slängs mest
Frukt och grönsaker är, tillsammans med bröd, den kategori av livsmedel som oftast slängs i onödan och är även den kategorin som utgör den största kostnaden. Men även kött och fisk, som är dyrare livsmedel, är en stor del av matsvinnets kostnad i hushållen trots att vi slänger mindre av dessa.

Tidigare konsumentundersökningar har visat att många har påverkats av högre matpriser och därför lagt större fokus på att minska sitt matsvinn. Kvinnor anser i högre utsträckning än män att både den egna ekonomin och klimatet och miljön är mycket viktiga anledningar till att minska svinnet.

Viktigt att synliggöra matsvinnet
Livsmedelsverkets konsumentundersökningar har visat att allt fler känner till utmaningarna med matsvinn, men att det fortfarande finns stora kunskapsluckor inom vissa områden.

Den 29 september är det dags för internationella matsvinnsdagen, som är instiftad av FN och infaller samma datum varje år. Livsmedelsverket uppmärksammar dagen genom att presentera nya insikter om matsvinnet i Sverige samt via egna kampanjer och informationsmaterial.

Målet är att fler ska bli medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat och vad man kan göra för att minska sitt matsvinn.

Relaterade artiklar