ANNONS

Mat och energi – fortsatt dyrt i fattiga länder

Familjer som redan lever i fattigdom betalar upp till tio gånger mer för maten sedan Rysslands invasion av Ukraina. Kostnaden för mat, bränsle och gödningsmedel i några av världens mest utsatta samhällen har stigit dramatiskt sedan Rysslands invasion av Ukraina och har inte fallit tillbaka som i västvärlden. Det här visar en ny rapport från ActionAid.

Rapporten, The human costs of the food crisis, bygger på intervjuer med över 1000 personer i 14 länder* i Afrika, Asien och Karibien och visar att en del familjer spenderar upp till tio gånger mer för maten idag än innan kriget. Detta trots att FN:s senaste globala livsmedelsprisindex visar en nedgång på 11,7 procent i sedan februari 2022.

De stigande priserna får allvarliga konsekvenser på människors hälsa, barns utbildning och, i synnerhet, flickors frihet eftersom många flickor riskerar att giftas bort som en konsekvens av familjers ytterligare försämrade ekonomi.

Zimbabwe särskilt hårt drabbat
Analysen visar att Zimbabwe, där uppskattningsvis 2,8 miljoner människor är arbetslösa, har drabbats särskilt hårt. I vissa distrikt rapporteras om bensinpriser som stigit med mer än 900 procent, pastapriser som stigit med upp till 750 procent, gödsel som ökat med mer än 700 procent och mensskydd som ökat mer än 600 procent.
– I vissa områden har hushåll inte ens råd med en måltid om dagen eftersom matpriserna har eskalerat helt utom kontroll, säger Joy Mabenge, landschef för ActionAid Zimbabwe.

Den genomsnittliga prisutvecklingen på lokala marknader och samhällen i de 14 länderna har, sedan invasionen av Ukraina inleddes, sett ut enligt följande:

gödningsmedel 118 % prisökning
mensskydd 83 % prisökning
bensin 80 % prisökning
socker 59 % prisökning (ökade med mer än 800 % i Zimbabwes Binga-distrikt).
Matolja 57 % prisökning
Nästan tre fjärdedelar (74 %) av de tillfrågade uppger att de har lagt om sin kost till mat av lägre kvalitet, medan mer än hälften (59 %) uppger att människor i deras samhälle har satt sig i skuld.

Agroekologi en del av lösningen
Invånare i 12 av de 14 länderna uppger att en viktig del av lösningen är omställningen till agroekologi, det vill säga jordbruksmetoder som bygger på ekologiska principer med lokala grödor och gödningsmedel i fokus. Drygt en fjärdedel av de svarande, 28 procent, uppger att de har installerat solenergisystem och anlagt komposter för att kompensera de höga priserna på konstgödsel.

– Bränslepriserna har gått upp, allt förändras, bröd är dyrt. Livet är svårt i Nigeria, du går till marknaden men du kan inte köpa de viktigaste varorna eftersom allt är så dyrt, berättar Martha Isaac, från Otutuoma i Nigeria som är jordbrukare och mamma.

* Totalt 1 010 individer i 69 samhällen i 14 länder deltog i undersökningen som ägde rum mellan 1 mars och 23 april. Kvinnliga deltagare prioriterades och bestod därför av 63 % av de svarande. Deltagarna tillfrågades hur mycket veteprodukter, matolja, bensin, gas för matlagning, gödningsmedel och bindor kostade på undersökningsdagen. Dessa belopp jämfördes med motsvarande priser som tidigare sammanställts av ActionAid före februari 2022 (när Ryssland invaderade Ukraina). Därefter beräknades den procentuella skillnaden. Deltagarna fick också frågor om hur dessa prisökningar påverkat deras liv och uppmuntrades att välja minst ett svar från en rad möjliga svar.

Martha Isaac, från Otutuoma i Nigeria

 

De 14 länder som deltog i undersökningen var:

Afghanistan
Bangladesh
Demokratiska republiken Kongo (DRC)
Etiopien
Haiti
Kenya
Malawi
Myanmar
Nepal
Nigeria
Sierra Leone
Somaliland
Zambia
Zimbabwe

Relaterade artiklar