Matsvinnet minskar – negativt för lantbruket
Under de senaste åren har försäljningen av livsmedel minskat i Sverige men invånarna i Sverige har knappast blivit hungrigare. I stället har många hushåll blivit mer noggranna med att planera såväl inköp som konsumtion av livsmedel och svinnet har minskat.
Svinn av livsmedel har historiskt varit gigantiskt i Sverige. Har bäst före passerats har varan åkt i soporna och under en lång tid då livsmedel utgjort en liten del av hushållens kostnader har det inte varit något bekymmer att slänga en hel del.
Under de senaste åren har livsmedel blivit dyrare och i kombination med att mycket annat stigit i pris samt att räntorna ökat måste hushållen se om sitt hus. Det har resulterat i mer planerade inköp av livsmedel och mindre svinn.
Siffror från sophämtning och renhållning i Sverige visar i dag tydligt på att svenska hushåll slänger mindre mängd livsmedel i dag jämfört med för ett par år sedan.
Det är naturligtvis bra sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv men olyckligt för dem som producerar livsmedel. För den som producerar livsmedel är det viktigaste att konsumenten köper och betalar, om denne sedan äter eller kastar är av underordnad betydelse ekonomiskt.
Kantar är en organisation som mäter livsmedelsspill. De anger att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts av människor.
För klimatet är det olyckligt att producera livsmedel som inte konsumeras men skulle denna tredjedel konsumeras innebär det kraftig prispress på lantbruksprodukter.
På frågan varför konsumenter i Sverige slänger livsmedel är svaren:
1. Det luktar eller smakar illa
2. Det är mögligt
3. Bäst före-datum har passerat
4. Köpte för mycket