ANNONS

Medaljer på Elmia

Elmia Lantbruk Innovation Award 2018 slår rekord i antalet guldmedaljer.
Sju av ädlaste valör delas på lantbruksmässan 24–26 oktober.
– Vi har strikta kriterier att utgå från och i år var det många som levde upp till kraven, säger Per Frankelius, innovationsforskare och medlem i juryn.

Två företag får dubbla guldmedaljer, Skov och Söderberg & Haak.

– Det här sporrar oss att satsa ännu hårdare på utveckling, säger Ingemar Fransson, regionchef för Skov i Sverige, Norge och Finland.

De båda guldprodukterna riktar in sig på skilda områden, men har omsorgen om djuren gemensamt, vilket är ett av juryns kriterier. Den ena heter BlueFan och är ett tyst och energieffektivt ventilationssystem för till exempel fjäderfäuppfödning. Med mjukstartande fläktar och låg ljudvolym skapar det en lugnare och bättre miljö för djur och personal.

Det var även djurens bästa som låg bakom att ProGrow fick guld. Det är en kamera som beräknar grisarnas vikt utan att röra vid dem. Djuren slipper störningar och arbetsmiljön för personalen förbättras, samtidigt som man har kontroll på tillväxten, vilket i sin tur kan ge tidig indikation om sjukdomar och liknande.

Söderberg & Haak fick guld för två nyheter från Amazone. Båda gäller spridning av konstgödsel. Amazone Wind Control känner av vindens riktning och styrka och kompenserar med centrifugalspridarens inställningar. Amazone EasyCheck hjälper föraren att kontrollera spridningsbilden med mobilkamera och en app.

– Produkterna fick bekänna färg i våras. Det blåste mycket och ändå blev spridningsresultatet bra. Guldmedaljerna är ännu ett bevis för att det är bra produkter, säger Per Johnsson, produktchef på Söderberg & Haak.

Ytterligare tre företag belönas med guldmedalj: Ystamaskiner, John Deere och Lely.

Ystadmaskiner har utvecklat en redskapsarm, som monteras på traktorns lastaggregat och manövreras från förarplatsen. Redskapsarmen kommer åt i trånga utrymmen med till exempel stolpklippare, häcksax eller grensåg.

John Deere har med Connected Support – Expert Alerts ställt en tjänst till lantbrukets förfogande som förutsäger framtiden. Systemet jämför i realtid information från den aktuella maskinen med insamlade data från tidigare garantiärenden och haverier. Resultatet är att systemet varnar för kommande problem. Delar som är på väg att lämna in kan bytas innan något händer, i tid och på rätt plats.

Den sjunde guldmedaljen går till Lely för utgödslingsroboten Discovery 120 Collector. Den suger upp gödsel med vakuum och spolar rent med vatten. En robot klarar av att rengöra ladugårdar med upp till 100 djur utan mänsklig inblandning. Det behövs inga gödselgångar eller skrapor utan roboten nöjer sig med ett plant golv.

Guldmedaljerna och ytterligare tre i silver delas ut torsdagen den 25 oktober på Elmia Lantbruk i Jönköping.

Fakta om Elmia Lantbruk Innovation Award
Elmia Lantbruk Innovation Award är en utmärkelse som ska lyfta fram nya, innovativa produkter som utvecklar det svenska lantbruket. Priserna delas ut årligen i samband med Elmia Lantbruk. I år arrangeras Elmia Lantbruk den 24–26 oktober.

De nominerade bidragen bedömdes av en branschkunnig jury bestående av:

Per Emgardsson, journalist Land Lantbruk/Lantmannen
Charlotte Önnerstedt, svinproducent, Åby Storgård
Mikael Gilbertsson, Senior projektledare, JTI
Britt-Marie Jafner, journalist, tidningen Husdjur
Per Frankelius, forskare, Linköpings universitet
Maria Lindsäth, mässansvarig Elmia Lantbruk

Relaterade artiklar