Mindre nötkött i hela EU
Det är inte bara i Sverige det finns delvis tomma hyllor i kyldisken där det ska vara nötkött. Så kan det se ut i flera länder i Europa just nu.
Nötköttsproduktionen minskar i 20 av 27 EU-länder just nu.
Enligt EU-kommissionens beräkningar minskar nötköttsproduktionen i EU27 med 4,7 procent. Beräkningen är gjord under januari till april i år jämfört med samma fyra månader i fjol.
Det finns flera förklaringar till att nötköttsproduktionen minskar. Det mesta nötköttet kommer från mjölkbesättningar och då mjölkkor avkastar mer mjölk år efter år behövs färre kor för att ge tillräcklig mängd mjölk. Då blir det mindre kött.
En annan anledning är att det finns program i länder som Nederländerna där lantbrukare som upphör med animalieproduktion får ersättning från staten. Ett sätt att minska klimat och miljöbelastningen från lantbruket i intensiva lantbruksområden.
För att kompensera för färre mjölkkor behövs fler dikor och där är intresset för att bygga storskaligt, något som behövs för att nötköttet ska räcka till, liten.