Missväxt får fart på spannmålspriserna
Just nu är det neråt för spannmålspriserna, framförallt i Europa, och det beror på en stor export från Ryssland och stora lager i EU där priserna är större än vad eventuella köpare vill betala. Men priserna kan mycket väl stiga snabbt igen. Vädrets makter kommer sannolikt att ge minskade skördar någonstans i år och det räcker med ett större odlingsområde med skörd under det normala så blir det brist på spannmål och priserna stiger igen.
Världsväderorganisationen uppskattade den globala medeltemperaturen i november till cirka 1,15 grader över genomsnittet för åren 1850 till 1900. Dessutom visade termometrarna att åren 2015 till 2022 var de åtta varmaste åren.
Med ett genomsnitt på 10,52 grader Celsius var det det varmaste året i Centraleuropa sedan väderrekord började noteras. Lantbrukare och skogsägare har kämpat med värme och torka. Det som är pikant är att de senaste åren, med La Niña, har en ganska kylande effekt på atmosfären gjort sig gällande.
El Niño ger lantbrukare och ranchägare nya bekymmer
Nu är El Nino tillbaka. Under de närmaste veckorna kan La Niña försvagas och vädret kan övergå till en kort neutral fas innan El Niño börjar. Med det kommer förändrade vädermönster över hela planeten och ge mer värme.
Det är ännu inte möjligt att säga om effekten kommer att märkas i Tyskland redan 2023. Med en sannolikhet på 93 procent kommer dock de senaste årens värmerekord att slås till 2026. Det betyder att alla från Alperna till Nordsjön, från Rhen till Oder är kloka att förbereda sig för ytterligare värme. Konsekvenserna av förra sommaren med månader av torka och värmeböljor sitter fortfarande i.
Så här verkar El Niño och La Niña som är två väderfenomen som påverkar vädret runt om i världen:
Mindre svalare vatten i södra Stilla havet flyttar till högre breddgrader. Ytvattnet värms upp kraftigt. Men varmt vatten betyder också mer vattenånga, mer nederbörd, högre temperaturer. Samtidigt sjunker vattentemperaturen utanför Australien och Indonesien. Sammantaget betyder det torka där och översvämningar i Sydamerika. När La Niña inträffar återstår mer varmt vatten i västra Stilla havet och fler översvämningar i till exempel i Australien.
Europa påverkas endast marginellt av El Niño.