Mjölken står sig men sämre för grisarna
Det danska lantbruksrådgivningsföretaget Seges ger i dag en rapport som visar att under de kommande månaderna förväntas priserna inom jordbruket generellt sett visa en svagt nedåtgående tendens för griskött och smågrisar, medan mjölk- och grönsakspriserna förblir på nuvarande nivå. En nivå som enligt Seges är historiskt hög.
Efter utbrottet av kriget mellan Ryssland och Ukraina steg råvarupriserna kraftigt, inklusive priserna på jordbruksprodukter. Senare har priserna generellt sett sjunkit igen och är nästan tillbaka på nivån före kriget. För spannmål och socker ligger prisnivån fortfarande över den nivå som var gällande före krigsutbrottet.
Mjölkpriset steg till historiskt höga nivåer vid årsskiftet 2022/23 efter en längre period av brist på mjölkmarknaden. De höga mjölkpriserna motiverade bönderna att producera mer mjölk. Senare har priset återigen sjunkit kraftigt, och nu matchar utbudet i stort sett efterfrågan.
– Efter den vilda åkturen det senaste året tror vi att det nu finns en bättre balans mellan produktion och konsumtion. Vi förväntar oss därför en mjuk nedgång för mjölkpriset nära den nuvarande nivån. Därefter är det upp till mjölkproducenterna och konsumenterna, säger Klaus Kaiser, ekonomidirektör på Seges Innovation.
Den största osäkerheten är om mjölkproducenternas ekonomi håller ihop. Dessutom finns det osäkerhet om efterfrågan från Kina, som försöker öka självförsörjningsgraden, och vars import varierar mycket.
Stora skillnader i grispriserna
Priserna på griskött och smågrisar förväntas fortsätta vara relativt höga, men ojämna. Skillnaden mellan europeiska och danska priser på griskött har sällan varit större. Detsamma gäller skillnaden i priser på smågrisar i Danmark och utomlands.
– Prisskillnaderna är betydande och återspeglar de olika försäljningskanalerna och kostnaderna i de olika länderna. Produktionen av griskött kan öka något under 2024, och det kan leda till sjunkande priser. Eftersom kostnaderna också minskar något kan grisproducenterna upprätthålla en rimlig lönsamhet under 2024, säger Klaus Kaiser. Han betonar dock att det finns stor spridning på grund av skillnader i kostnader och marknadsförhållanden.
Att grisproduktionen ska öka i EU under år 2024 ser dock EU-komisionen som orimligt. De gör bedömningen att det minskar med 1,7 procent inom EU under kommande år.
Grödmarknaden prissätter risk lågt
Även priset på grödor har varit nedåtgående det senaste året. Det beror på en stor produktion och en mer avslappnad riskbedömning.
– Det finns betydande risker som kriget i Ukraina, ostabilt väder, hög inflation och höga räntor samt fluktuerande energipriser. Ändå sjunker priserna på spannmål, majs och raps och det finns en tendens att marknaden prissätter risk väldigt lågt för tillfället, säger Klaus Kaiser.
Han tillägger att det finns en viss sannolikhet för att priserna kommer att stiga något fram till nästa års skörd om några av riskfaktorerna blir aktuella.
Hela rapporten finns på Seges webbplats som nås genom att klicka här.