ANNONS

Mjölkpriset stiger igen

Arlas á contopris för konventionell och ekologisk mjölk höjs med 0,5 eurocent i april 2022. Det innebär en höjning med 5,2 svenska öre för konventionell mjölk och lika mycket för ekomjölk.
Arlas a contopris för konventionell mjölk är därmed 465,2 öre/kg, och Arlas a contopris för ekologisk mjölk är därmed 537 öre/kg.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får utbetalt under året. Det kommuniceras varje månad.

Bakgrunden till höjningen är att industripriserna fortsatte att utvecklas starkt i februari.

Marknadsöversikt från Arla:

 

Mjölkinvägning: Mjölkproduktionen i Europa fortsätter att minska. Januari väntas sluta på runt minus 0,7 procent för EU28, vilket skulle vara andra gången i rad med minskande produktion i januari. Mjölkproduktionen i USA följer samma trend som EU, och produktionen i januari avslutades med en stor åtstramning på minus 1,6 procent, jämfört med året innan. I Oceanien är nedgången ännu större till följd av dåligt väder, minus 6,1 procent i Nya Zeeland och minus 6,3 procent i Australien. Produktionen i andra stora exportområden har varit svag under kvartal fyra, och Argentina var det enda land som ökade, men även där minskade produktionen i januari. Produktionen minskar totalt med 0,9 procent, och därmed ser alla stora produktionsområden minskningar i mjölkproduktionen.

 

Ost: Ostpriserna bara fortsätter uppåt, när osäkerheten om vad som kommer att hända med tillgången gör att köparna betalar högre priser. För hårdost och mozzarella är efterfrågan fortsatt hög på EU- och USA-marknaden. Ökande priser på andra råvaror stödjer också de nuvarande höga priserna på mozzarella. (I EU har mozzarellapriserna ökat med 9 procent de senaste fem veckorna, hårdost med 4 procent.)

 

Mjölkpulver: Pulverpriserna ökar för både skummjölkspulver och helmjölkspulver, och efterfrågan är fortfarande förvånande stark globalt. De höga priserna på olja, gas och metaller ökar kostnaderna för producenterna, men gynnar också några av de stora pulverimportområdena. Trots detta kan vi i vissa områden se att motståndet mot höga prisnivåer börjar öka. Rekombinerat pulver, som främst konsumeras i områden med låga inkomster, har svårt att följa de stora prisuppgångarna för annat pulver, och säljs med ökande rabatter jämfört med både skummjölkspulver och helmjölkspulver.

 

Smör: Smörpriserna slår nya rekord varje vecka, och har ökat med 15 procent på bara fem veckor och närmar sig rekordet på 6.98 EUR/kg i september 2017. Marknaden för flytande råvara har också ökat under samma period (grädde har gått upp med 9 procent) – men värdet för bulksmör är fortfarande avsevärt högre än grädde. För närvarande är att ha säker tillgång viktigare än att uppnå det mest konkurrenskraftiga priset.

Relaterade artiklar